Vége a csodának? - Elriasztja Fico politikája a külföldi beruházókat

Szlovákia, amely pár éve még az egyik legvonzóbb ország volt a régióban a külföldi beruházók számára, kezdi elveszteni ezt a szerepét, igazán már csak az autóipar tartja magát.
Barabás T. János, 2016. február 3. szerda, 14:46
Fotó: Reuters

A baloldali Fico-kabinet elhibázott gazdaságpolitikája miatt a beruházók körében nő az elégedetlenség - írta a pozsonyi Új Szó. A külföldi beruházóknak csupán a tizede elégedett, több mint a felük ugyanakkor úgy gondolja, hogy a baloldali kormány intézkedései teljesen alkalmatlanok a tartós gazdasági növekedés biztosításához - derül ki az EY (Ernst & Young) könyvvizsgáló társaság és az Amerikai Kereskedelmi Kamara külföldi beruházók körében végzett közös felméréséből.
Szlovákia fő vonzerejének korábban a szakképzett és olcsó munkaerő számított.

A most közzétett elemzésből azonban kiderül, hogy ma már ezzel is gondok vannak. A külföldi beruházók 65 százaléka szerint egyre nehezebb szakképzett dolgozókat találni, őket ugyanis az elmúlt években már elszippantották a nagy autóipari cégek, és azok beszállítói. Az utánpótlással pedig súlyos gondok vannak: a megkérdezett beruházók alig tizede elégedett a szlovák oktatási rendszerrel, több mint a harmaduk ugyanakkor úgy gondolja, hogy a szlovákiai iskolák egyáltalán nem vagy csak rendkívül csekély mértékben veszik figyelembe a munkaerő-piaci elvárásokat, a diákok egy jelentős része így képtelen elhelyezkedni.

"A kialakult helyzetre ráadásul nincs gyors és hatékony gyógyír, hiszen az adórendszert meg lehet változtatni akár egy jogszabály-módosítással is, az iskolarendszer reformja azonban hosszú távú folyamat" - nyilatkozta Matej Bosòák, az EY vezető szlovákiai cégtársa. Rastislav Chovanec gazdasági államtitkár szerint a szakképzett munkaerő hiánya részben azzal is magyarázható, hogy a nagyobb fizetés reményében egyre többen vállalnak munkát külföldön. A hivatalos statisztikai adatok szerint jelenleg a számuk meghaladja a 130 ezret.

Csak a jéghegy csúcsa

A felemás oktatási rendszer azonban csak a jéghegy csúcsa. Súlyos gondok vannak a vállalkozással kapcsolatos hivatali ügyintézéssel is. A Szlovákiában megtelepedett külföldi beruházók harmada szerint a jogi és adminisztratív környezet nem kedvez a vállalkozásoknak, 12 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy e tekintetben rendkívül súlyos a helyzet. Az adminisztratív terhek miatt az elmúlt időszakban a beruházók háromnegyedének nőttek a kiadásai, kétharmaduk szerint azonban rendkívül káros az ország számára a vállalkozókkal kapcsolatos jogszabályok folyamatos módosítása és a mindenütt jelen levő korrupció is.

A baloldali kormány elhibázott gazdaságpolitikájáért a gazdasági tárca is felelős, amely az elmúlt négy évben a populista intézkedésekre és a kormányhoz közel álló vállalkozói csoportok támogatására fókuszált - vallja Ján Hudacky, a KDH alelnöke. Emiatt szerinte folyamatosan romlik a vállalkozói környezet, nőnek az adóterhek, egyre nagyobb gondok vannak a jogérvényesítéssel és az ország versenyképességével is. Ez utóbbit az elmúlt hónapokban a nemzetközi felmérések is igazolták. Ennek ellenére elsősorban az autóipar támogatásával, aminek legújabb oszlopa a Jaguar Land Rover tervezett nyitrai gyárnyitása, a közeljövőben nincs joga aggódni a szlovák gazdaságnak - írta a The Spectator.

Autógyártásban az élén van Szlovákia


A már működő három óriásnak köszönhetően - a Volkswagen Slovakia, a PSA Peugeot Citroën Slovakia és a Kia Motors Slovakia - az elmúlt 20 év alatt 2 952-ről 2014-re több mint 970 ezerre nőtt az autóipar termelése. Ez azt jelenti, hogy 1000 állampolgárra évi 178 autó előállítása jut, ami Szlovákiát a világ fejenként legnagyobb autógyártójává teszi. Az autógyártás közvetlenül 80 ezer embert alkalmaz, de számuk összességében meghaladja a 200 ezret. Az autóipar adja a GDP 13 és a teljes ipari termelés 43 százalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.02.04 09:04

@na4: Amit íertál:
Bullshit Bolsevik Baromság.

A liberálbolsevisták kedvenc szokása, hogy másokat - pl. a "bürokráciát" hibáztassák azért, ha rendszerük nem működik jól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.02.03 19:55

Ez marhaság, egyre több cég települ oda. Csak ezt kell a magyar nép felé tömni, hogy elhiggye, jobbak vagyunk.
Ugyan kérem, látja ezt itt lent a nép.
A fele akkor Szlovákiában több az autógyár mint nálunk, és 600-1300 eur között keresnek.
13. és 14. havi fizetés, napi étkezési pénz 3,5 eur, ingyenes szállás a gyár területén, vagy közelében.
Munkalehetőség szlovák nyelvtudás nélkül:
http://kepfeltoltes.hu/151120/SLOmunkaK_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Közvetítő honlapja:
http://www.pseurotrade.sk/
A címlapon egyből a PSA állásajánlata, 900 EUR+200 EUR bónusz, 13. havi fizetés.
Na, hol is állunk?
Ott tarunk, hogy a piti 100 000 forintocskát megemelik 5000 huffal.
Magyar csoda és boldogság. 5000 huf. Az egyharmada a szlovák fizetésnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.02.03 19:54

Örökzöld téma. A korrupt, burjánzó, bürokratikus és pazarló államaparátus szétzilálja, szétveri a gazdaságot. Megoldás: államaparátus drasztikus csökkentése, állami kiadások drasztikus csökkentése, ingyenélő tintanyalók kirúgása, adók drasztikus csökkentése, elektronikus, digitális államaparátus bevezetése. Az eredmény: egy virágzó ország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2016.02.03 19:00

Nyilván indul a fikázás ugyanúgy ahogy nálunk. Forgatókönyv szerint. Aki nem nyal ve keresztcsontig a helytartóknak az populista. Aki nem fogad be bevándorlókat a helytartók parancsára az szélsőséges nacionalista. Sőt ott még a gazdaság sem működhet. Aki nem hiszi az olvassa el a megrendelt jelentéseket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.02.03 15:22

Na ne szórakozzunk, tavaly vitték el az orrunk elől a Jaguárt, és a legutolsó adatok szerint 3,6%-os a GDP-növekedés.

Ez lenne a csoda vége? :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html