Vége az elbocsátásoknak!

Az amerikai vállalatok több mint fele tervezi, hogy a következő 12 hónap során bővíti teljes munkaidős alkalmazottai számát.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 26. szerda, 08:48

Egy felmérés szerint az amerikai munkáltatók több mint fele, 53 százaléka számol az elkövetkező 12 hónap során teljes munkaidős alkalmazottak felvételével - írja a Reuters. Tízből négy vállalat tervez szerződéses, időszaki vagy projekt alapú létszámbővítést, valamint szintén negyven százalékuk részmunkaidős állások meghirdetését valószínűsíti a Robert Half International és a Careerbulider.com közös kutatása szerint. Jelenleg az Egyesült Államokban mintegy 14,5 millió munkanélküli van, a nagy szám ellenére a cégek hatvan százaléka mégis úgy véli: a képzett jelentkezőkkel hajlandó lenne a magasabb fizetésről szóló tárgyalásokba bocsátkozni.

Nagy arányban számoltak be ugyanis a válaszadók arról, hogy nehézséget okoz a megfelelő munkaerő megtalálása: a kutatás szerint a beérkező önéletrajzok átlagosan 44 százalékát nem megfelelő képzettségű jelentkezők küldik be. Ágazati szinten a technológiai, ügyfélszolgálati és kereskedelmi szektorokban nyílhatnak legnagyobb számban új álláshelyek. A személyzetisek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a recesszió elmúltával fizetésemeléssel igyekezne megtartani a dolgozókat - ebben a munkavállalók is hasonlóan gondolkodnak, 49 százalékuk szerint a kilábalást követően leghatékonyabban magasabb bérekkel marasztalhatja őket munkáltatójuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK