A kínai és a japán után a világ harmadik legnagyobb devizatartaléka 1,6 milliárd dollárral növekedett a múlt héten egészen 388,1 milliárd dollárral, a 9 milliárd dollárt meghaladó előző heti csökkenés után - jelentette Bank Roszij, az orosz jegybank közleménye szerint. A rubel 11 százalékkal értékelődött le január 22-e óta az euróból és dollárból álló devizakosárral szemben, amikor is a jegybank elengedte a devizát mondván, hagyja, hogy a piac határozza meg annak árfolyamát. Akkor annyit jeleztek, hogy 41-es árfolyamnál fognak közbeavatkozni. A rubel jegyzése csak 40,92-ig gyengült. - írja a Bloomberg.

A UBS AG moszkvai stratégája szerint jó jel, hogy azóta a jegybanknak nem kellett beavatkoznia a piaci folyamatokba. Most csak várunk és nézzük, hogy a trend folytatódik-e, most, hogy a rubel elmászott a sáv gyenge szélére - tette hozzá Clemens Grafe.

Oroszország devizatartalékainak 35 százalékát használta el augusztus óta, ezalatt a külföldi és belföldi befektetők összesen 290 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki az országból. Az orosz jegybanknak nem kell már sok vért hullajtania ahhoz, hogy megvédje a rubel árfolyamát. - mondta Szergej Svetszov, a Bank Roszij pénzügyi műveleti igazgatója.

Eddig nem kellett eladni a sávszélen

Bár az elmúlt napokban az árfolyam elkúszott a gyenge szélig, a jegybanknak eddig nem kellett közbeavatkoznia, ami pozitív jel is lehet. Mihail Galkin, a z MDM Bank szakértője szerint ez azért van, mert a rubelt shortolók a sávszél előtt zárták pozijaikat, mondván, 41-nél ott a jegybank és úgyis beavatkozik. A devizatartalékok eddigi költését azzal indokolták, hogy kezelhető üteművé akarták szelidíteni a rubel értékvesztését, ahogy Putyin elnök fogalmazott egy TV interjúban: "Meg kívántuk gátolni a rubel egyik napról a másikra történő krach szerű összeomlását".

A Fitch egyébként a napokban minősítette le Oroszországot egy évtized után, a csökkenő devizatartalékokra hivatkozva.
(Mi nem értjük, a Fitch vajon melyik adást nézte az elmúlt félévben - a szerk.)
A devizatartalék összetétele 44 százaléka euro, 45 százaléka dollár, egyszázalék jen és 10 százalék angol font. A devizakosárban 55 százalékos arányban van dollár és 45 százalékban euró.