Görögország gazdasága a vártnál kevésbé zsugorodhat idén, mint ahogy azt az előzetes adatok mutatják - idézte George Papaconstantinou pénzügyminisztert a Bloomberg.

A kormány még a múlt hónapban úgy számolt, hogy a gazdaság 4 százalékkal fog csökkeni idén, kétszer nagyobb mértékben a tavalyinál. Görögország megszorító intézkedései, a bérek csökkentése és az adóemelések azonban a recesszió elmélyülését kockáztatják.

A múlt héten az uniós és IMF-tisztviselőkből álló athéni küldöttség közölte, hogy a kormány a megfelelő pályán halad az intézkedések végrehajtásában, amelynek célja, hogy a hiányt az uniós 3 százalékos határérték alá csökkentse 2014-re. Szerintük nincsenek arra vonatkozó jelek, hogy a gazdaság nagyobb mértékben esne vissza a vártnál.

Papaconstantinou közölte, hogy a görög bankok nemzetközi vizsgálatokon estek keresztül az elmúlt hónapokban, és itt az ideje, hogy olyan döntéseket hozzanak, amik biztosítják azok versenyképességét. Mint mondta, stratégiai átszervezési döntésekre van szükség a bankrendszert illetően, amelyek lehetővé teszik az erős és versenyképes jelenlétet a piacon a válság után.

Közben a görög nemzeti bank részvényeit tartásra minősítette a korábbi vételről a Citigroup - értesült a MarketWatch. A bank ezt a saját tőke költségének emelésével indokolta, ami sok euróövezeti banknál tapasztalható a kockázatmentes kamatlábak mértékének növekedése miatt.