Végső szakaszba érkezett az amerikai pénzügyi reform

Az amerikai képviselőház, a szenátus és a Fehér Ház képviselői megegyeztek az Egyesült Államok pénzügyi szabályozási rendszerének mélyreható reformjáról.
Kasnyik Márton, 2010. június 25. péntek, 14:24
Fotó:

A végső tervezetet több mint húsz órás folyamatos tárgyalás után fogadták el a képviselők. A megállapodásban kulcsszerepet játszó Christopher Dodd szenátor szerint a várhatóan mindkét házban megfelelő támogatottságot élvező törvény mélyrehatóan átalakítja és megerősíti az amerikai pénzügyi rendszer szabályozását.

Az elfogadott kongresszusi és a szenátusi tervezetek összeolvasása után kialakuló törvényről szóló szavazásra már a jövő hét elején sor kerülhet.

A törvénytervezet része sok más mellett a Volcker-szabály - tehát a kereskedelmi banki és a befektetési banki tevékenység szétválasztása - felpuhított változata, a 615 ezer milliárd dolláros derivatív értékpapír-piacnak az eddiginél szigorúbb szabályozása, korlátozza a hitelkártyákra kiróható díjakat, és létrehoz több új felügyeleti intézményt, így a pénzügyi fogyasztóvédelmi hivatalt, és a pénzügyi stabilitást felügyelő hivatalt.

HOZZÁSZÓLÁSOK