Vegyes a bázeli szabályok fogadtatása

Megosztottak a szakértők a bázeli bankfelügyeleti bizottság új szabályaival kapcsolatban; egyesek szerint a szigorodó követelmények így sem szigorúak eléggé, ráadásul a bevezetésük késleltetése miatt semmilyen hatások nem lesz a következő években.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 13. hétfő, 10:59
Fotó:

A jelentős részben a bonyolult matematikai képletekre és a komplex pénzügyi termékekre vonatkozó új szabályok szerint jelentősen megnőnek a bankok tőkekövetelményei, bevezetésüket azonban nyolc évre nyújtották el: a legkorábbi változtatásokat 2013-ban, a legkésőbbieket - köztük a "tőke" fogalmának megváltoztatásával kapcsolatosakat - 2023-ben léptetik életbe.

Stefan Walter, a bázeli bankfelügyeleti bizottság főtitkára szerint "kiegyensúlyozott" hozzáállást tükröz a szigorúbb szabályok fokozatos bevezetése, hiszen a gazdaság fellendülése sem túl gyors.

Simon Johnson, a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezető közgazdásza szerint jelentősebb globális pénzügyi reform híján csupán az elvárható minimumot lépte meg a bázeli bizottság; a közgazdász szerint a követelmények túl puhák, legalább 15-20 százalékos tőkemegfelelést kellett volna előírni.

Az FBR Capital Markets elemzője, Paul Miller szerint az új szabályok bevezetésére hagyott nyolc év nagyon hosszú idő, ráadásul az európai bankoknak többet árt, mint a nagyobb amerikai bankcsoportoknak, amelyek nagyrészt már most, tőkeemelés nélkül is megfelelnek a szigorúbb követelményeknek.

Joseph Stiglitz szerint az új szabályok a jó irányba mutatnak, a késleltetett bevezetéksük azonban megbocsájthatatlan, hiszen ez veszélynek teszi ki a pénzügyi rendszert, és ezzel az egész gazdaságot.

A Nobel-díjas közgazdász szerint a pénzügyi rendszert világszerte az adófizetők támogatása mentette meg a teljes csődtől, ezért az új követelmények miatt emelkedő tőkeköltségek valójában a piacot torzító támogatások eltörlését jelentik csupán.

HOZZÁSZÓLÁSOK