Vegyes adatok jöttek a tengerentúlról

Vegyesen alakult a szolgáltatási és a feldolgozóipari ágazat teljesítményének növekedése az Egyesült Államokban májusban az IHS Markit gazdaságkutató intézet kedden közzétett előzetes adatai szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. május 23. kedd, 18:03
Fotó: Pixabay

A londoni székhelyű kutatóintézet azt közölte, hogy az amerikai szolgáltatási ágazat májusi beszerzésimenedzser-indexe 54,0 pontra erősödött az áprilisi 53,1 pontról, az utóbbi 4 hónap legmagasabb szintjét elérve.

Az IHS Markit adatai szerint az Egyesült Államok feldolgozóiparának májusi beszerzésimenedzser-indexe 52,5 pontra gyengült az áprilisi 52,8 pontról, ez 2016 szeptembere óta a legalacsonyabb érték, 8 havi mélypont.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,9 pontra erősödött májusban az áprilisi 53,2 pontról, a 15. egymást követő hónapban állt a határvonalnak számító 50 pontos szint fölött, és az utóbbi 3 hónap legmagasabb szintjét érte el májusban.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság mintegy 1,5 százalékkal bővül a második negyedévben éves szinten az első negyedéves 1,7 százalék után.

HOZZÁSZÓLÁSOK