Elérte a nemzethalál a fehéroroszokat

Fehéroroszország egyes területei teljesen elnéptelenedtek, mert a helyiek egyre nagyobb része próbál szerencsét külföldön vendégmunkásként. Otthoni lehetőségeiket kilátástalannak ítélik.
Barabás Júlia, 2019. június 5. szerda, 11:03
Fotó: Napi.hu

Fehéroroszország egyes részeinek gazdasági helyzete olyan mélypontra esett, hogy az emberek elmenekülnek és a térségek elnéptelenednek - írta a lengyel Rzechpospolita. A személyes jövedelmek alacsonyak, az önkormányzatok nem végeznek érdemi munkát.

Szergej Csalij közgazdász szerint sok fehérorosz övezet katasztrofális helyzetét az államgazdaság rendszerének csődjével magyarázza. Szerinte ez ördögi körre vezethető vissza. A vállalatok változatlanul a versenyképtelen "szovjet" termékeket gyártják, ami egyetlen piachoz köti őket és jó eséllyel csődbe mennek. Ezért megszűnik a munkalehetőség, az emberek elhagyják a térséget, így zuhan a vásárlóerő ezekben az övezetekben, ami zsugorítja a cégek piacát, a fizetésképtelenség felé taszítva őket.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a helyi hatóságok akadályozzák a normális országokban a gazdaság motorjának számító kis- és középvállalatok tevékenységét. Nem meglepő, hogy egyre több fehérorosz keres vendégmunkásként külföldön munkalehetőséget. Jellemző a fehérorosz viszonyokra, hogy az autók kötelező műszaki vizsgájának díját tavaly csak az autósok 29 százaléka fizette be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

_Jhony, 2019.06.05 13:35

magyarországra is ez vár ha mégjobban lecsökken a dolgozó népesség. Az már most látszik hogy Kelet Mo.-ról az ország nyugati felébe mennek sokan..(belső migráció)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html