A jelentés szerin csak a múlt hónapban 233,3 százalékkal nőttek a fogyasztói az árak a latin-amerikai országban. Az infláció augusztusban is meghaladta a 200 százalékot - írta az MTI.

Juan Andrés Mejia törvényhozó szerint ennek alapján valósnak bizonyul az a prognózis, hogy az év végéig az infláció meghaladja az 1 millió százalékot, várhatóan 1 millió 30 ezer 281 százalékos lesz. A dokumentum szerint az infláció naponta 4 százalékkal emelkedik.

A Nemzetközi Valutaalap már júliusban figyelmeztetett erre. Alejandro Werner, az IMF térségért felelős illetékese azt mondta, hogy a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwéban az előző évtized végén volt. Venezuela GDP-je az idén 18 százalékkal csökkenhet, az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a GDP két számjegyű mértékben esik vissza. Öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a venezuelai gazdaság teljesítménye.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolas Maduro államfő ugyanakkor a nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.