Vérlázítóan bánnak a munkavállalókkal

Több tízezer panasz érkezett Lengyelországban olyan munkaadókkal szemben, amelyek nem fizetik ki a dolgozóiknak járó bért. A minimális órabér a törvény szerint nagyjából 1000 forintnak megfelelő zloty.
Barabás Júlia, 2017. augusztus 21. hétfő, 18:24
Fotó: Pixabay

Az év eleje óta több mint hétezer panasz érkezett a lengyel Állami Munkafelügyelethez (PIP) olyan dolgozóktól, akik nem kapták meg munkahelyükön a nekik járó fizetést - írta gazeta.pl. Emellett 30 ezer személy tett panaszt a minimális órabér be nem tartása miatt - ennek összege jelenleg 13 zloty, azaz közel 1000 forint. További súlyos gond, hogy a bérpanaszok több mint ezerrel haladják meg az egy évvel korábbit.

Nagyon sok beadvány érkezett olyan emberektől, akik szünidei munkát vállaltak a vendéglátásban, ezen belük üdülőkben, panziókban. Ezekben az ágazatokban népszerű az úgynevezett ingyenes próbaidő, amelynek során általában az egyszerűbb munkákat végzők, például a takarítók, a mosogatók, a kisegítők pedáloznak az állásokért. Ez az esetek egy részében tényleg a dolgozó munkájának ellenőrzését szolgálja, ugyanakkor sok az olyan munkaadó, amely így biztosítja magának az ingyenes kisegítő személyzetet.

A PIP javasolja, hogy aki ilyen állást vállalna, az a munka megkezdése előtt - még akkor is, ha csak egy-két napot marad - kössön szerződést. Részben ezt írják elő a jogszabályok, részben így így tarthatják sakkban munkaadójukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.08.21 23:02

A lengyel nem olyan birka nép, mint a magyar. A Szolidaritás idejéből tudjuk, hogy ha nem tetszik nekik valami, szerveznek egy jó nagy sztrájkot. Most is ez fog történni, ha a munkaadók továbbra is ilyen szemét tróger módon viselkednek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html