Veszélyben a balkáni bankrendszer

Az Európai Unió legkisebb költségvetési hiányával büszkélkedő Bulgária, és számos további balkáni ország bankrendszere is veszélybe sodródhat a görögországi válság miatt – figyelmezetet a Fitch Ratings és a Capital Economics Ltd.
NAPI, 2010. március 8. hétfő, 12:21
Fotó:

Bulgária bankrendszerének közel harmada görög bankok - így a National Bank of Greece és az Alpha Bank - kezében van, amelyek finanszírozási költségei jelentősen emelkedni fognak, miután a csillagászati, 12,7 százalékos görög költségvetési hiány miatt leminősítették Görögország adósságát. Románia bankrendszerének 12 százalékát birtokolják görög bankok.

A takarékossági intézkedések tovább ronthatják a bankok jövedelmezőségét és tőkemérlegét, ez pedig a pénzügyi egyensúly megingását okozhatja több balkáni országban is - figyelmeztet a Fitch Ratings elemzője, Mark Young.

Számos további, nem EU-tag balkáni országban, például Macedóniában, Szerbiában és Albániában birtokolnak görög bankok 15-25 százalék között részesedést.

Neil Shearing, a Capital Economics feltörekvő piaci elemzője szerint idén jelentős nyomás alá kerülhetnek a görög bankok balkáni leányvállalatai. Ha a görög bankok el tudják kerülni a rövidtávú veszélyeket a finanszírozás terén, akkor is fennáll a szélesebb értelemben vett probléma, hogy a nyugati bankok általában is csökkenteni kívánják majd a feltörekvő piacoknak való kitettségüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK