Veszélyben a putyini célkitűzés

Az orosz kormány központosító törekvései miatt lassul a gazdaság, így kétségessé vált, hogy tíz év alatt teljesíteni tudják a Putyin elnök által 2003-ban kitűzött ambícózus célt. Az elnök ugyanis azt szeretné, hogy 2000 és 2010 között megduplázzák a bruttó hazai termék (GDP) összegét. Részletek a NAPI Gazdaság mai számában.
NAPI Online, 2005. július 15. péntek, 07:00
Fotó:

A GDP a tavaly egész évi 7,2 százalékos növekedés után az idei első félévben éves szinten csak 5,4 százalékkal bővült, az ipari növekedés a tavaly az első félévi 6,7 százalékról 3,6 százalékra lassult. A GDP tízéven belüli megduplázásához évente átlagosan 7 százalékos növekedésre lenne szükség - mondta egy tévéinterjúban Mihail Fradkov jelenlegi miniszterelnök.

A gazdasági boom 1999-ben kezdődött, amikor a világpiaci olajár több mint duplájára nőtt, de a lendület látványosan lelassult, mivel az olajcégek és más nyersanyagtermelő vállalatok a Jukosz-ügy nyomán emelkedő adóterhek miatt visszafogták beruházásaikat. A kormány május 27-én 6,5-ről 5,8 százalékra csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését az olajtermelés növekedésének lassulása miatt. További részletek a NAPI Gazdaság mai számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK