Vészjelzést kaptak a csehek

A cseh gazdaság lassulását okozhatja a szakképzett munkaerő hiánya a cseh kormányfő szerint, aki állást foglalt egy ellenőrzött és aktív migrációs politika és az oktatás korszerűsítése mellett.
Barabás T. János, 2015. október 21. szerda, 17:13
Fotó: Napi.hu

A jelenlegi, jelentős gazdasági növekedést lelassíthatja a szakképzett munkaerő hiánya, az infrastruktúra és a digitalizáció állapota - fejtette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök az ország helyzete elemzésének szentelt egyik konferencián. Úgy vélte, hogy ellenőrzött és aktív migrációs politikára, valamint az oktatás korszerűsítésére van szükség - idézte a CTK hírügynökség.

A legnagyobb gyakorlati akadálynak az Ukrajnával való vízumrendszer túlterheltségét minősítette. Mint mondta, hamarosan a kormány elé kerül az a projekt, amely lehetővé teszi, hogy az ukrán alkalmazottakat kereső munkaadók hatékonyabban elégíthessék ki szükségleteiket.

Ami a digitalizációt illeti, Sobotka úgy vélte, hogy az államigazgatásban a legrosszabb a helyzet, és bírálta az informatikáért felelős minisztérium 2007-es megszüntetését. Csehország nem kapja meg az internetes infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges uniós támogatásokat, ha a jövő év végére nem készül el a szélessávú hálózat kifejlesztésének országos tervével. Az infrastruktúra területén a szomszédos országokkal való autó- és vasúti összeköttetés javítására van szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK