Vigyázat! Lehet, hogy hamis eurót birtokol

Portugáliában rövid időn belül a második euróhamisítási ügyben indult eljárás. Ezúttal óriási mennyiségű házilag barkácsolt 200 euróst foglaltak le a hatóságok.
NAPI, 2013. február 21. csütörtök, 09:45
Fotó: Napi.hu

A portugál rendőrség a közös európai valuta történetének legnagyobb hamisítási ügyét göngyölítette fel az elmúlt hetekben, amelynek eredményeként több mint 380 ezer euró értékű hamis bankjegyet foglaltak le. Az Oporto városában végrehajtott rajtaütés során 1900 házi gyártású 200 eurós került elő. Letartóztattak egy 46 éves külföldi férfit, akinek azonban sem a hovatartozásáról, állampolgárságáról, sem egyéb jellemzőiről nem árultak el semmit. A hatóságok szerint a megtalált hamis pénz mennyisége rendkívülinek mondható. A bankjegyeket olyan 200 eurósokról mintázták, amelyek az elmúlt egy évtizedben forgalomba voltak. Elsősorban Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Portugáliában és Bulgáriában fizettek velük az emberek.

A BBC lisszaboni tudósítója, Alison Roberts emlékeztet arra, hogy egy hónapon belül ez volt a második nagy lefoglalás ugyanabban a városban, Oportóban. A rendőrség néhány héttel ezelőtt egy öt portugál állampolgárból álló hálózatot juttatott lakat alá, akik a változatosság kedvéért 50 és 20 eurósok előállításával és forgalomba hozatalával foglalkoztak. Ebben az akcióban harmincezer bankjegyet foglaltak le. A portugál hatóságok szerint a közös európai valuta nemzetközi szerepének erősödése meghozta a hamisítók kedvét a bankjegyek kopizásához, a szervezett bűnözés Európában belül és kívül is rákapott az euróhamisításra.

HOZZÁSZÓLÁSOK