Világbank: veszélyes szinteken az élelmiszerárak

A Világbank elnöke szerint az emelkedő élelmiszerárak "veszélyes szinten" állnak, és hozzájárulhatnak a társadalmi helyzet további rosszabbodásához a Közel-Keleten.
MTI-Eco, 2011. február 15. kedd, 18:12
Fotó:

Robert Zoellick - aki egy telekonferencia keretében beszélt a növekvő élelmiszerárak globális társadalmi hatásairól - elmondta: az emelkedő árak súlyosbító tényezői, de nem elsődleges okai voltak az egyiptomi és tunéziai vezetők megdöntéséhez vezető megmozdulásoknak.

Mint hangsúlyozta, Egyiptom pénzügyi helyzete kezelhető, arra utalva ezzel, hogy az országnak valószínűleg nincs szüksége a Világbank pótlólagos segítségére. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Világbank egy küldöttsége jelenleg Tunéziában az átmenetet értékeli, és annak lehetséges pénzügyi igényeit méri fel.

Januárban újabb csúcsra emelkedett az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) havi élelmiszerár-indexe: a hét hónapja folyamatosan növekvő mutató 1990-ben bevezetett mérése óta most a legmagasabb. Az index az idei év első hónapjában 3,4 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és 231 pontra emelkedett. Ezzel a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, 2008 júniusában mért 224,1 pontot is jóval meghaladja.

A Világbank elnöke nemrégiben már sürgette a világ államainak vezetőit, hogy adjanak elsőbbséget az élelmiszerhelyzet megoldásának, és az egyre szélsőségesebb élelmiszerár-ingadozás letörésének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.15 18:37

üdítő ez a naivság. Mivel nálunk nincs verseny pontosabban mindenki BRUTÁLIS (ahol lehet100% fölötti) árrésekkel dolgozik ezenkivül a virsli árát a hús ára , a hús árát a takarmány ára befolyásolja és pl. a búza 83%.-ot emelkedett nyár óta a tőzsdéken sőt még az olaj is ugrott 70 dollárról 90 és afölé...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brian555, 2011.02.15 18:31

Ez az élelmiszer válság minket Európaiakat is érint?Mert azért itt az üzletek között verseny van!Tehát annyira nem szabadulhatnak el az árak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html