Világbotrányt okozott a magyar minta követése

Gőzerővel folytatja az elit cseréjét az öt hónapja megválasztott lengyel kormány, "öregbítve" a régióról kialakult képet, miszerint itt állami megbízásokba ejtőernyőznek a pártokból és környékükről lemorzsolódó "káderek". Három ló nem élte túl korábbi gondozójuk leváltását.
Komócsin Sándor, 2016. április 16. szombat, 08:25

Az öt hónapja megválasztott lengyel kormány a régi elit leváltásával tölti napjait. Az állami vállalatok vezetői beosztásaitól kezdve a közigazgatás középszintű irányító posztjaiig mindenütt megjelentek a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja hűséges káderei - kezdi lengyelországi életképét a Bloomberg, amely az elmúlt évek Magyarországának fejleményeire kísértetiesen hasonló jelenséget mutat be. A folyamat nem mentes a nemzetközi botránytól.

Papírja volt róla

Miután leváltották az egyik állami mezőgazdasági vállalat vezetőjét, meghalt a Rolling Stones dobosának felesége, Charlie Watts két ott vendégeskedő kancája. A fehérorosz határ mellett lévő, 6000 hektáros farmot négy évtizeden át vezette Marek Trela, akit februárban kirúgtak. Állását druszája, Marek Skomorowski, korábbi bankár, a PiS támogatója kapta meg.

Utóbbi elismerte, hogy korábban nem dolgozott állatokkal, ám hozzátette, hogy ezentúl ez lesz az új szenvedélye. Watts nem várta meg, mi sül ki ebből, másik két lovát kisvártatva hazaszállíttatta Angliába. Az eset a lapok címoldalára került.

Jól döntött, ugyanis hamarosan elhunyt egy újabb ló a gazdaságban, mire Skomorowski lemondott új szenvedélyéről és egyben új posztjáról is. A kormány keresi az utódát, miközben azzal mosakodik, hogy a volt bankárnak van lótenyésztői, valamint tehénfejői végzettsége is.

Megy a gőzhenger

A varsói tőzsde WIG-30-as tőzsdeindexében szereplő 14 állami ellenőrzés alatt álló vállat közül 12 vezérigazgatóját lecserélték. A kormány megszüntette a közalkalmazotti állások pályáztatását és megtiltotta a politikai pártokhoz köthető alkalmazottak megbízását.

Az utóbbi rendelkezés hatályba lépése után 30 napon belül automatikusan felbontották 1600 ember szerződését. Kétszázat közülük már lapátra is tettek - jelentette a lengyel PAP hírügynökség.

Egy veterán képviselő, akinek az ég világon semmi tapasztalata nincs a nagyvállalatok vezetésében, a PKN Orlen SA - árbevétele alapján Lengyelország legnagyobb vállalata - vezérigazgatója lett. Egy jogász, aki korábban 200 ezer zlotyt (14,5 millió forint) kölcsönzött a PiS elnökének, Jaroszlav Kaczynskinak, a PGE SA, az ország legnagyobb áramszolgáltatója igazgatóságában kapott helyett.

Nálunk máshogy van

Lengyelország új elitjének kiválasztásában a legfőbb szempont a bizalom - jelentette ki Dawid Jackiewicz kincstárügyi miniszter egy parlamenti vitában. Szerinte a korábbi kormány képmutató, a valóságtól elrugaszkodó kinevezési politikát folytatott.

A mérsékelt jobboldali Polgári Platform (PO), a korábbi kormánypárt igyekezett távol tartani a politikai ellenőrzést az állami intézményektől, míg a jelenlegi kormány hozzáállása rávilágít Európa két részének eltérő hagyományaira - mondta Jan Grabiec a PO szóvivője. A nyugati kultúrában a rögzített eljárások élveznek elsőbbséget a politikai akarattal szemben, míg Kelet-Európában a politikai szándékokhoz igazítják a szabályokat.

Így megy ez

A kelet-európai országok kormányzatai és kormánypártjai rendszeresen állami vállalatok vezető testületeibe, illetve intézményeibe ejtőernyőztetik a hozzájuk hű személyeket, ám a mostani lengyelországi változások mélyebbek a megszokottnál.

Ez vezetett ahhoz, hogy az EU vizsgálatot indított a PiS és a független intézmények személyi összefonódásának ügyében és az S&P a gazdasági-politikai környezet bizonytalanabbá válása miatt januárban rontotta az ország adósságainak besorolását.

Igen, így megy ez!

A lengyel elitek ostobán azt a kozmopolita megközelítést hirdették, hogy inkább európainak kell lennünk, mint lengyelnek, ezért elvesztettük önbecsülésünket - magyarázza Grzegorz Bierecki, a PiS egyik vezető gazdasági tanácsadója. Nagy szükségünk van az elitcserére, mert a rendszerváltás után sok oligarcha típusú kapcsolat jött létre civilek és politikusok között.

Világos beszéd

Régóta tudtuk, hogy a mi kis tavunkban ki a csuka, ki sügér és ki a ponty - fejtegette Kaczynski egyik sajtóinterjújában. Fel akarjuk kavarni az állóvizet, hogy esélyt adjunk a sügéreknek arra, hogy csukává, a pontyoknak pedig arra, hogy sügérré váljanak.

A legnagyobb változás zajlik 1989 óta - mondja Kazimierz Kik politológus. Európában mindenütt ébredezik az emberek ellenállása a neoliberális gazdasági-politikai felfogás mint a legbefolyásosabb gondolkodásmód ellen. A változás lényege, hogy az emberek kifejezik frusztrációjukat amiatt, hogy ennek segítségével nem oldódnak meg a problémáik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.04.16 13:37

Hitler Adolf is ezt csinálta meg Sztálin elvtárs is. Kelet-Európa züllött idáig, és ebből semmi jó nem sülhet ki. Majd megint felosztják Lengyelországot Úgy kell nekik. a demokrácia az amitól az elmaradott Keletnek görcsbe rándul a gyomra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BalintZ, 2016.04.16 12:01

Ezt úgy hívják kontraszelekció. A szocializmusban is kontra a kontraszelekció akadályozta a fejlődést. Az, hogy nem a tehetség, hanem a párttagság illetve a párton belüli pozíció volt feltétele egy vezető pozíció elnyerésének. Ezt a szocializmusban hamar felismerték az az emberek, ezért is volt 800 000 párttag. Így mivel nagyon sok párttag volt belőlük a tehetségesebbek kiemelkedhettek és a kontraszelekciós hatás kevésbé érvényesült. A mai párt alapú demokráciákban is érvényesül a kontraszelekció, csak itt jóval kevesebb pártagból lehet választani, így a hozzá nem értők jóval nagyobb valószínűséggel kerülnek nekik nem való vezető pozícióba. Persze az is tény, hogy a vezető pozíció is jóval kevesebb, hiszen a vállaltok nagy része magántulajdonban van. A mai pártrendszerben azért is nagyobb a valószínűsége a nem megfelelő ember állami pozícióba jutásának, mert a tehetséges emberek a versenyszférában boldogulnak és nem a pártok körül ólálkodnak. Jellemzően a pártok körül próbálkozók, olyanok akik a versenyszférában nem tudnak érvényesülni, így valamilyen zsíros állami beosztásra fáj a foguk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pisces85, 2016.04.16 11:50

Jé! 2002 után ugyanez a Ploomberg itt Magyarországon milyen csöndben volt! 2006 ban ugyanez a Ploomberg milyen mélységes csöndben volt! Ki, ez a Ploomberg, ha szabad kérdeznem? Hát ennyit a hitelességről!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.04.16 09:18

Hiába na, a kommunizmust mindíg visszasirják..

Akkor is most is Kádár Gierek.. Ha valamit el akartál érni, lépj be a pártba oszt kapsz valami zsíros pozició, Nem értesz hozzá ez a normális a lényeg, hogy párttag legyél és végezd el a párfőiskolát - Marxizmus Leninizmus esti egyetem... ja és épitsd a szocialzmust (eredeti tőkefelhalmozással természetesen)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2016.04.16 09:02

Egy magyar bankár miatt pedig "megdöglöttek" a nézők Magyarországon. Hiába, egy bankár csak a kifosztáshoz, a mocsokhoz és aszennyhez ért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html