Brazília, Dél-Afrika, India, Kína és Oroszország IMF-delegáltja közös közleményt fogalmaztak meg, amelyet azzal kezdenek, hogy ha nemzeti hovatartozás alapján választják ki a Valutaalap vezetőjét, az aláássa a szervezet tekintélyét. Az pénzügyi világválság egyik tanulsága, hogy gazdasági súlyuk növekedésével arányban erősíteni kell a feltörekvő országok szerepét a nemzetközi szervezetekben - folytatódik a közlemény. Ebből fakadóan el kell hagyni azt az íratlan szabályt, amely szerint az IMF első emberét Európa adja. Az öt ország idézi Jean-Claude Juncker, az eurózóna-országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője 2007-es kijelentését, miszerint "az IMF következő ügyvezető igazgatója biztosan nem európai lesz".

Ezért Strauss-Kahn utódát a szervezet minden tagországára kiterjedő, széles körű konzultáció alapján kell kiválasztani, tekintet nélkül a jelöltek nemzeti hovatartozására. Az öt ország szükségesnek látja, hogy a feltörekvő és a fejlődő országok megfelelő képviseletet kapjanak a valutaalap menedzsmentjében. A BBC washingtoni tudósítója szerint a legerősebb feltörekvő országok közös fellépése közvetlen kihívást intéz Európával szemben. Ha a BRIC-országok és Dél-Afrika az egyik körükből származó jelölt mögé áll, akkor nehéz, diplomáciai szempontból igen kényes feladat lesz az új IMF-vezető kiválasztása.

Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy jelölteti magát a posztra. A feltörekvő térségben azonban nemcsak a döntéshozók, hanem a szakértők is elszántnak látszanak egy saját jelölt megtalálásában. Az IHS Global ázsiai-csendes-óceáni térségért felelő vezetője, Rajiv Biswas azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy "mérges" a gyarmatosítás idejére emlékeztető kiválasztási procedúrát látva. A mai világban elfogadhatatlannak tartja, hogy csak európai vagy amerikai szakemberek vezethessék a globális gazdasági intézményeket. Biswas felhívta a figyelmet arra, hogy a feltörekvő országok együttes gazdasági eredje 10 év múlva meg fogja haladni a fejlettekét.