Visszaállítják a lengyel határok ellenőrzését

Visszaállítják a lengyel határok ellenőrzését – két hétre, a klímakonferencia idejére, amelynek színhelye ezúttal Varsó lesz.
Barabás T. János, 2013. november 5. kedd, 10:22
Fotó: Napi.hu

Az unióval való belső határain Lengyelország az Európai Unió szabályaival összhangban november 8 és 23 között visszaállítja az ellenőrzést. Ez célzott lesz, vagyis nem érint minden beutazót - jelentette be a határőrség szóvivője. Az intézkedés oka, hogy azt szükségesnek tartják az ENSZ november 11 és 22 között Varsóban tartandó klímakonferenciájának biztonsága és a közrend védelmében. Az ellenőrzés 126 cseh, 58 szlovák, 43 német és 11 litván határállomásra tér vissza. (Az unión kívüli országokkal közös határokon folyamatosan működik az ellenőrzés, ezeken változás nem várható.)

A lépés célja, hogy lehetetlenné tegyék, vagy ellenőrzés alatt tartsák azoknak a személyeknek a beutazását, akik veszélyeztethetik a klímacsúcsot. A munkát mozgó járőrök segítik úgynevezett Schengebuszokkal és hordozható számítógépekkel, amelyekkel hozzáférhetnek a szükséges adatbázisokhoz. Ebben a tevékenységben a határőrök, rendőrök és vámosok már tapasztalatot szerezhettek tavaly, a labdarúgó Európa-bajnokság idején, amikor közel 30 ezer ellenőrzést hajtottak végre, 15 személyt vettek őrizetbe és 22 külföldi állampolgárnak nem engedélyezték a belépést. A varsói belügyminisztérium szerint mint akkor, most sem fogja zavarni az ellenőrzés a folyamatos határforgalmat.

HOZZÁSZÓLÁSOK