Visszatetsző a csehek amerikai vízummentessége

Az Európai Unió nemtetszését fejezte ki a cseh és az amerikai kormány különmegállapodásával kapcsolatban.
NAPI Online, 2008. március 6. csütörtök, 12:37
Fotó:

Vízumügyekben az Európai Unió tagállamainak egységesen kellene fellépniük - jelentette ki Günter Verheugen, az Európai Bizottság ipari biztosa, volt EU-bővítési biztosa csütörtökön reggel a közszolgálati cseh televíziónak adott interjújában.

Ahogy arról az MTI is beszámolt, az uniós biztos leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy Csehország vízumügyben különmegállapodást kötött az Egyesült Államokkal. "Jól meg kell gondolnunk, milyen adatokat adunk ki a világnak. Közös gazdasági, jogi és biztonsági övezetben élünk. A schengeni övezet létezik, s ez azt jelenti: közös kell, hogy legyen a vízumpolitikánk is" - fejtette ki az uniós biztos.

Az Európai Bizottság február végén vizsgálatot rendelt el a Csehország és az Egyesült Államok között létrejött különmegállapodás ügyében, arra hivatkozva, hogy az EU-tagországok vízummentessége érdekében egyedül a bizottság hivatott eljárni. A két ország között létrejött egyezmény ellentmond az EU és az USA között tavaly júniusban létrejött szerződésnek, amely a két nagyhatalom között utazók adatainak kiszolgáltatását is szabályozza.

Az Egyesült Államok azzal próbálja rábírni a jelenleginél szélesebb körű adatközlésre a vízumkényszer alatt lévő EU-tagországokat (ide tartozik az utolsó két körben csatlakozott országok többsége), hogy a szigorúbb adatellenőrzés és a komolyabb korlátozások átvételéért cserébe vízummentességet ajánl.

HOZZÁSZÓLÁSOK