Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott Románia ugyan jelenleg a térség második legszegényebb országa, ám a recesszióból való kilábalást követően gyorsabban nőhet, mint a környező országok, s a befektetők számára is kedvezőbb megtérülési lehetőségekkel kecsegtet aztán, hogy a bérek is emelkedésnek indulnak - vélik a Moody's szakértői. Érvelésük roppant egyszerű: épp azért lehet dinamikusabb a bővülés, mint például Magyarországon, mert a jelenlegi szegénység miatt nagyobb a növekedési potenciál.

A Moody's azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a külföldi tőke beáramlásának még nem jött el az ideje, hiszen a román gazdaság a jövőre is a mély recesszió fogságában maradhat. Sőt, a közeljövőben nem is várható a román GDP olyan mértékű növekedése, mint a válság előtti években, ám hosszabb távon mégis kedvezőek a kilátások.

A kormány eközben a rövid távú kilátásokat tekintve is bizakodó: a nyugat-európai ipar vártnál gyorsabb talpraállása a kabinet szerint a román gazdaságot is kihúzhatja a gödörből, s már a következő negyedévben növekedési pályára állíthatja - írja a Bloomberg. A gazdaság elmúlt negyedéves teljesítménye erősíteni látszik a kormányzat becsléseit - negyedéves bázison számolva április és június között 1,1 százalékos volt csak a visszaesés az első negyedévben mért 2,6 százalékos mínusz után a román statisztikai hivatal adatai szerint. Éves összehasonlításban azonban 8,7 százalékkal zsugorodott a román gazdaság a második negyedévben az első negyedévi 15,6 százalékos visszaesés után.

Az IMF szerint az idén 8,5 százalékkal csökkenhet a GDP, jövőre azonban már 0,5 százalékkal nőhet. Tavaly 7,1 százalékkal bővült a román gazdaság.