Az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank képviselői az elmúlt napokban folytatott vizsgálódás során úgy találták, hogy Görögország nagyjából eleget tesz azoknak a vállalásoknak, amelyeket a hitelért cserében tett. A következő, kilenc milliárd eurós részlet kifizetése január közepén esedékes.

Mindamellett a nemzetközi intézmények szakértői jelezték, hogy a jó teljesítés ellenére Görögország jövője kihívásokkal teli. További megszorításokra lesz szükség, ha a görögök meg akarják kapni a következő, márciusban esedékes 15 milliárd eurós részletet, illetve, ha el akarják érni az uniós határértéknek számító 3 százalékos államháztartási hiánycélt.

Hírügynökségi értesülések szerint a hitelezők képviselőivel közösen elhatározott további megszorító intézkedések között szerepel egyebek mellett az, hogy szélesítik az adófizetői bázist, megszüntetik a pazarló költekezést az állami szférában - többek között az egészségügyben -, átszabják a költségvetés számára nagy terheket jelentő állami vállalatokat, átalakítják az adóigazgatást. Tervezik azt is, hogy az állami szférában csak úgy lehet új alkalmazottat felvenni, ha cserében öt dolgozót nyugdíjaznak.

A pénzügyi csőddel fenyegető tavaszi válságot az EU, az IMF és az EKB közös, 110 milliárd eurós hitele állította meg Görögországban.