Zöldséghiány lesz a nagy meleg miatt

A magas hőmérséklet miatt a zöldségfélék gyorsabban érnek be, mint ahogyan a termesztők képesek begyűjteni a terményt. Sokan máris attól tartanak, hogy súlyos hiány alakul ki írja az euractiv.hu a BBC-re hivatkozva.
NAPI Online, 2006. július 31. hétfő, 09:44
Fotó:

A szélsőséges meleg Európa-szerte megtizedeli a termést, s a helyzet főleg keleten súlyos. Lengyelországban és Magyarországon bizonyos kultúráknál 40 százalékkal kevesebb terményre lehet számítani - figyelmeztet az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozó-ipari Szövetség. A nagy meleg lerövidítette a termésidőt, s emiatt kimerülhetnek a fagyasztottzöldség-tartalékok is.

A nyári forróság ugyanakkor az erdőtüzek veszélyét is előrevetíti, fokozva a közép-európai gazdák aggodalmát. Az Egyesült Királyságban a szakemberek hiányt és drágulást jósolnak, szerintük 20 százalékkal csökkenhet a piacra kerülő borsó, karfiol és spenót mennyisége. A meleg miatt várható terményhiánnyal kapcsolatos európai aggodalmak a farmok munkamódszeréből fakadnak. Az ültetés ugyanis eltérő időpontokban történik, oly módon, hogy mindig annyi termés érjen be, amennyit a gazdák képesek begyűjteni, és azzal a piac folyamatos ellátását biztosítani. A rendkívüli meleg megzavarta ezt a rendszert, és a termesztők kénytelenek igyekezni a túl korán beérett termés begyűjtésével, mielőtt az lábon károsodna.

HOZZÁSZÓLÁSOK