A japán pénzügyminisztérium jelentése szerint a szigetország folyó fizetési mérlege 19,4 százalékkal kisebb, 1,27 ezer milliárd jenes (13,6 milliárd dolláros) többletet mutatott 2009 júliusában az egy évvel korábbinál. Ez az esés lényegesen több az elemzők által várt 0,1 százalékos lassulásnál. A folyó fizetési mérleg a gazdaságok legtágabb kereskedelmi mutatója, mert a kereskedelmi mérleggel szemben nemcsak az árukat és szolgáltatásokat, hanem a befektetésekből (például osztalékokból és kamatkifizetésekből) származó bevételeket is számításba veszi.

A japán bevételi többlet 1,25 ezer milliárd jen volt júliusban, 24,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A szolgáltatási fizetési mérleg hiánya pedig 28,9 százalékkal emelkedett, 288,3 milliárd jenre. A kereskedelmi mérleg többlete ellenben 42,3 százalékkal nőtt, 437,3 milliárd jenre, miután 2008 júliusához képest az exportok kevésbé csökkentek (37,6 százalékkal), mint az importok (41,2 százalékkal).

Az Action Economics elemzői derűlátóak, szerintük ugyanis a februári 49,5 százalékos rekord exportcsökkenés (az egy évvel azelőttihez képest) után a japán gazdaság követheti más ázsiai országok gazdasági helyreállásának példáját. A gyönge hazai kereslet miatt a japán fellendülésben az exportnak kell a főszerepet játszania.

A keddi jelentés a japán jen gyengülését várja, mivel a valuta értéke jelenleg jóval meghaladja a valuta három hónapos átlagárfolyamát. A csökkenő trend kedvezne a szigetország gazdaságának, a kormány a jelenlegi 93 jen körül mozgó dollárárfolyam csökkenését reméli.

A Bank of Japan keddi jelentése szerint a banki hitelezés csupán 1,8 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, folytatva a hét hónapja tartó csökkenést. Japán három legnagyobb bankjának értékpapírjai a piaci átlagnál lényegesen nagyobb csökkenést produkáltak.