650 millió dolláros nyereség - ilyen, amikor rossz éve van a Lukoilnak

Az alacsony olajárak miatt a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a Lukoil, a második legnagyobb orosz olajkitermelő vállalat nyeresége az első negyedévben.
MTI, 2016. június 6. hétfő, 12:43
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb orosz magáncég hétfőn közölte, hogy adózott eredménye 42,8 milliárd rubel (651,3 millió dollár) volt a nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint, ami 59 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévben elért 104 milliárd rubelnél.

Az Interfax orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők 50 milliárd rubeles nyereséget vártak a Lukoiltól a január-márciusi időszakra.

A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 145,5 milliárd rubelre rúgott, ami 32,1 százalékkal kevesebb a tavalyi év első negyedévéhez képest.

Az árfolyamhatást leszámolva az EBITDA 191 milliárd rubel, a tiszta nyereség pedig 79 milliárd rubelt volt idén január-márciusban.

A Lukoil bevétele 1 billió 177,7 milliárd rubel volt, 18,2 százalékkal kevesebb mint a tavalyi bázisidőszakban.

A vállalat tőkeberuházásainak értéke 123 milliárd rubelt tett ki, míg a pénzeszközállománya 36 milliárd rubel volt, szemben az egy évvel korábbi 63 milliárd rubellel.

A Lukoil kőolaj- és folyékony szénhidrogén-kitermelése 0,2 százalékkal, 183 millió hordóra csökkent az első negyedévben.

A kőolaj világpiaci ára 13 éves mélypontra, hordónként 27 dollárra csökkent januárban, de azóta visszakapaszkodott az 50 dollár körüli szintre. A Lukoil közleményében kiemelte, hogy az idei első negyedéves eredményére hátrányosan hatott a szénhidrogének átlagárának csökkenése, valamint a rubel dollárhoz és euróhoz viszonyított árfolyamának hullámzása. Ezt a veszteséget csak részben tudta ellensúlyozni a bányászati adó és a vámtarifák csökkentéséből származó megtakarítás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2016.06.07 09:09

@Pegazus_a_borbarat: "Hát igen, ezek a profi orosz olajcégek nem ma kezdték, bírják a piaci versenyt. Nem úgy mint nyugati, amerikai, kanadai társaik, akik egymás után mennek csődbe"

Mondanal ilyen csodbement nagy nyugati olajcegeket? :D

Mar megint csak egeted magad szokas szerint.
Nekem ugy remlik, hogy az Exxonmobil, Shell, Chevron es a tobbi nagy nyugati ceg is eleg jol boldogul, de termeszetesen csak az oroszok, a nagy dicso nep birja a versenyt :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.06 21:06

Hát igen, ezek a profi orosz olajcégek nem ma kezdték, bírják a piaci versenyt. Nem úgy mint nyugati, amerikai, kanadai társaik, akik egymás után mennek csődbe, zárják be az olajkutakat, és teszik utcára tízezrével a dolgozóikat. Így aztán a Kanadába emigrált gazdaságimenekült honfitársaink helyzete sem rózsás, mostanában jönnek rá hogy ott sem kolbászból fonják a kerítést ... Lásd Vole, alias Rodent úr is naphosszat itt rontja a levegőt, úgy látszik nincs jobb dolga Kanadában...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html