Az Ascent a többségi tulajdonában lévő magyar Pelsolaj kft-n keresztül hajtotta végre a vásárlást a 1990 négyzetkilométeres területen - közölte az Ascent a honlapján.

A somogyi területre vonatkozó engedélyt a társaság a Winstar Resources nevű cégtől szerezte meg a jövőbeli kitermelésből származó eredmény egy bizonyos, 4 százalékos hányadáért.

A kitermelés kezdeti szakasza egy 300 négyzetkilométeres területre koncentrálódik, amely elsősorban az olaj tekintetében lehet igéretes; a az első fúrási helyszín kijelölését meghatározó folyamat már tart a közlemény szerint.

A társaság kelet-magyarországi gáztermelési projektje nagyon profitábilis vállalkozás, és elégedettek vagyunk, hogy egy másik projektben is részt vehetünk Magyarországon, ami kiváló olajtalálati potenciált mutat - mondta az Ascent vezetője, Jeremy Eng, hozzátéve, hogy a kitermelés 2011-ben indulhat.

A társaság mellett a projektben 10 százalékos súllyal részt vesz a GTO, a Geomega kft és a Swede Resources, amelyek egyébként az Ascent kelet-magyarországi, penészleki gáztermelési projektjében is részt vesznek.