A bankvezér hálás az adófizetőknek

A Citigroup vezérigazgatója, Vikram Pandit háláját fejezné ki az amerikai adófizetőknek a 45 milliárd dolláros segélycsomagért, mellyel elejét vehették a pénzintézet hanyatlásának.
NAPI, 2010. március 4. csütörtök, 17:15
Fotó:

Az 53 éves vezérigazgató Washingtonban fog felelni a kérdésekre az amerikai kongresszus rendkívüli tanácsának (COP - Congressional Oversight Panel) ülésén annak a segélynek a hatásairól, amelyet a 700 milliárd dolláros, TARP-nak nevezett (Troubled Asset Relief Program) bankmentő csomagból kapott a bank. Annak idején a Citigroup 45 milliárd dollárhoz jutott ezen az úton.

Pandit bevallaná, és megköszönné a kormánynak illetve az amerikai adófizetőknek, hogy a kölcsön mentette meg a cégcsoportot - mondta a Bloomberg forrása, aki nem kívánta megnevezni magát, mivel a tervezett bejelentés még nem publikus. Molly Meiners, a Citigroup szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

Pandit még 2009-ben jelentette be, hogy fizetését 1 dollárban határozza meg évente, és nem hajlandó addig ezen változtatni, amíg a cégcsoport nem fog újra profitot termelni. 2009-ben a New-York-i székhelyű pénzügyi intézet vesztesége 1,6 milliárd dollár volt a 2008-as 27,7 milliárd dolláros veszteség után. Végül a vezérigazgató 125 001 dollárt kapott tavaly még fogadalma előtt szerzett fizetési csekkjei után.

USA harmadik legnagyobb bankja 2009 decemberében 20 milliárd dollárt fizetett már vissza a kölcsönből.

HOZZÁSZÓLÁSOK