A brit gazdaságtörténelem legnagyobb felvásárlása készülődik?

"Érdeklődik" az Astra Zeneca brit gyógyszeripari csoport iránt a világ legnagyobb gyógyszergyártó konglomerátuma, az amerikai Pfizer - írta a The Sunday Times.
MTI, 2014. április 20. vasárnap, 13:26
Fotó: Reuters

A vasárnapi brit konzervatív lapnak iparági és befektetési banki források elmondták, hogy bár közvetlen tárgyalások egyelőre nem kezdődtek, az elmúlt hetekben azonban "nem hivatalos beszélgetések" zajlottak a lehetséges felvásárlásról. Az ügylet értéke meghaladhatja a 60 milliárd fontot (23 ezer milliárd forint.

A brit gyógyszeripari cég részvénye pénteken 37,81 fonton zárt a Londoni Értéktőzsdén (LSE). Ennek alapján az Astra Zeneca piaci tőkeértéke jelenleg 48 milliárd font, de iparági szakértők szerint a Pfizernek a brit cég mostani részvényárfolyamán felül jelentős felárat is fizetnie kellene, ha a tranzakció végbemegy.

A Pfizer piaci tőkeértéke a New York-i Értéktőzsdén forgalmazott papírjainak árfolyama alapján 193 milliárd dollár. A Pfizer-Astra Zeneca tranzakció lenne minden idők legnagyobb értékű vállalati felvásárlása a brit gazdaságtörténetben. A világszerte 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató Astra Zeneca a tizedik legnagyobb brit vállalat.

A New York-i székhelyű Pfizer az elmúlt években több nagy értékű akvizíciót is végrehajtott. Legutóbb 2009-ben vásárolta fel 68 milliárd dollárért Wyeth nevű amerikai riválisát, a Warner-Lambert 2000-ben lezajlott 93 milliárd dolláros felvásárlási ügylete pedig az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb vállalati akvizíciója volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK