A finomítás során párolgott el a profit

A legnagyobb lengyel olajfinomító, a PKN Orlen idei második negyedéves eredménye 33 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakában mértet.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 14:39

A lengyel piacvezető Orlen és a finomítói szektor második legnagyobb cége, a Grupa Lotos eredménye a finomítói marzsok szűkülése ellenére is felülmúlta az elemzői várakozásokat hála a zloty negyedéves során bekövetkezett erősödésének - számolt be a Bloomberg, hozzátéve, hogy az olaj magasabb jegyzése miatt felülértékelt készletek is javították az eredményt.

Az Orlen nettó profitja 1,17 milliárd zloty lett az előző év azonos időszakában elért 1,74 milliárddal szemben. A szakértők 957,7 millió zlotys eredményt vártak a cégtől. A bevételek 19 százalékkal 17,52 milliárd zlotyra csökkentek az egy évvel korábbi 22,09 milliárdhoz képest.

A Grupa Lotos profitja éves bázison számolt 86 százalékos emelkedést követően 739,3 millió zloty lett. A cég felülteljesítette az elemzők 686 millió zlotys várakozásait. A társaság forgalma 3,45 milliárd zloty lett az előző év azonos időszakában mért 4,22 milliárd után.

Az Orlen finomítói marzsa - dollár/hordó alapon számolva - 34 százalékkal csökkent éves szinten, ráadásul a finomítói kapacitás is csökkent 11 százalékkal, reagálva az alacsonyabb keresletre. A társaság forgalma 22,1 milliárd zlotyról 16,8 milliárdra csökkent.

A PKN eredményét azonban javította a zloty 11 százalékos felértékelődése a dollárral szemben, ami csökkentette a társaság deviza-denominált adósságállományát.

A PKN Orlen leányvállalata, a cseh Unipetrol idei második negyedévét az elemzői becsléseknél is tetemesebb veszteséggel zárta. A 359 millió koronás mínuszt 303 millió koronás nyereség előzte meg egy évvel korábban. A szakértők 276,5 millió koronás veszteséget vártak. Az Unipetrol bevételei 41 százalékkal 15,8 millió koronára estek vissza.

Az Orlen az eredmények közlését követően megerősítette, hogy nem kíván megválni cseh leányvállalatától.

HOZZÁSZÓLÁSOK