A Fitch Ratings az eddig érvényben lévő AA-kategóriáról BBB kategóriába száműzte a BP vállalati kötvényeit. A hitelminősítő azért rontotta le a kötvények megítélését hat kategóriával, mert az amerikai kormány által megbízott tudósok szerint az olajszennyeződés sokkal nagyobb, mint ahogy akár a BP, akár a hatóságok korábban gondoltál volna - írta a MarketWatch.

A BP-kötvények leminősítése mellett a hitelbesorolás mellé negatív kilátásokat is rendelt a Fitch, további hitelvesztést helyezve kilátásba. A hitelminősítő érvelésének alapja az amerikai kormányzat követelése, miszerint az olajvállalatnak jelentős összegeket kellene elkülönítenie, hogy a Mexikói-öböl szennyezéséből fakadó károkra vonatkozó követeléseket kiegyenlíthesse.

A BP felelősségét áttekintő kongresszusi vizsgálat során eközben kiderült, hogy a társaság vezetésére egyre növekvő nyomás nehezedett, hogy csökkentse a költségeit. Ez olyan döntésekre szorította a menedzsereket, amelyek folyamatosan növelték egy jelentős baleset bekövetkezésének valószínűségét.