A Google megelégelte a drága zöld energiát

A megújuló energiaforrások hasznosítását célzó jelentősebb beruházások hiánya miatt a Google maga kezdett napenergetikai fejlesztésekbe.
Novák Csaba, 2009. szeptember 10. csütörtök, 17:55
Fotó:

A Google Inc. egy olyan új napenergia-hasznosítási eljáráson dolgozik (Mirror), amely akár több mint negyedével csökkentheti a nap-farmok beruházási költségeit.

Bill Weihl, akit a Google-nél a "zöld energia" császárjaként is emlegetnek, a klímaváltozással és az alternatív energiaforrásokkal foglalkozó San Francisco-i csúcson bejelentette, hogy meglehetősen szokatlan anyagokat használnának mind a tükörfelületek, mind pedig a tartószerkezetek kialakítására.

A Google még 2007 végén jelentette be, hogy olyan befektetéseket és saját kutatásokat tervez, amelyek néhány éven belül megfizethetővé tehetik a megújuló energiaforrások alkalmazását. A cég mérnökei egy olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek során a tükrök a napsugarakat egy közvetítő anyagra fókuszálják, a felmelegedés után keletkező gőz pedig turbinákat hajt meg.

Weihl megjegyezte: napjainkban többnyire 2,5-4 dolláros beruházási költséggel számolhatunk wattonként, ami egy 250 MW-os létesítmény esetében 600 millió és egymilliárd dollár közötti befektetést jelent. Egy kilowattóra energia előállítása így 12-18 cent körül van.

A Google reményei szerint az új technológia már néhány hónapon belül működőképes lehet, annak érdekében pedig, hogy a megoldás sivatagi körülmények között várható hatásait több évtizedre előre modellezni tudják, nagy mértékben fel kell gyorsítani a tesztperiódust.

A konferencián Weihl megemlítette azt is, hogy a Google egy másik, gázturbinás megoldáson is dolgozik, amely azonban a nevével ellentétben sokkal inkább a nap energiáját hasznosítaná, mintsem a hagyományos földgázét.

A Google tervei szerint két-három éven belül képes lesz beindítani egy nagy méretű pilot-rendszert és a tömeggyártásra is alkalmas technológiát, amelynek köszönhetően akár 5 cent alá is csökkenhet egy kilowatt-órányi áram előállításának költsége.

HOZZÁSZÓLÁSOK