A tokiói Tepco részvényesei elvetették azt a javaslatot, hogy a cég zárja be a tulajdonában lévő Kasivazaki-Kariva atomerőművet, amely a világ legnagyobb nukleáris áramtermelő létesítménye. Ugyanakkor jóváhagyták a japán kormány ezermilliárd jenes tőkeinjekcióját, miután a cég a fukusimai baleset költségei miatt a csőd szélére jutott.

A közgyűléseket megelőzően a Tepcóban 2,7 százalékos részesedéssel rendelkező tokiói városi önkormányzat képviselője, Inosze Naoki alkormányzó menedzsmentreformokat és nagyobb átláthatóságot sürgetett, miután nagy közfelháborodást keltett, hogy a vállalat energiaár-emeléssel akarja fedezni a katasztrófa költségeit.

A tizenegy reaktort üzemeltető Kansai Electric közgyűlésén a vállalatban kilenc százalékos tulajdonhányaddal rendelkező oszakai önkormányzat az atomenergia feladását követelte, és hasonló elvárásokat fogalmazott meg a szintén részvényes Kiotó és Kobe polgármestere is.

A közgyűlések azonban mindkét cég esetében elutasították a menedzsment által is ellenzett lépéseket, és három további közszolgáltató, a Chubu Electric, a Chugoku Electric és a Shikoku Electric részvényesei is kiálltak az atomenergia mellett.

Az atomenergia feladása a Kansai Electric vezetőinek számítása szerint évi 900 milliárd jenes költséggel járna a cég számára. A cég a március 31-ig tartó üzleti évre 242,3 milliárd jenes, míg a Tepco 781 milliárd jenes veszteséget jelentett.

A tavaly márciusi földrengés és szökőár miatt bekövetkezett fukusimai atombalesetet megelőzően a szigetország áramellátásának 30 százalékát atomenergiából fedezte, azóta azonban Japán összes reaktorát leállítottak a biztonsági félelmek miatt.

Noda Josihiko miniszterelnök a nyári csúcsidőszakban várható energiaellátási nehézségek miatt június 16-án jóváhagyta a Kansai Electric által üzemeltetett Ohi erőmű két reaktorának újraindítását.