A jég hátán is megél a Lukoil

A második negyedévben az előző évinél 44 százalékkal alacsonyabb, a vártnál azonban jelentősen jobb eredményről számolt be a Lukoil.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 28. péntek, 09:45

A Lukoil második negyedéves nettó nyeresége 44 százalékkal, 2,32 milliárd dollárra esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, ami részvényenként 2,74 dolláros összeget jelent. A tavalyi év azonos időszakában 4,13 milliárd dollár profitról számolt be a társaság.

Az elemzői várakozásokat alaposan túlszárnyalta ezzel az olajipari óriás, korábban ugyanis 1,75 milliárd dolláros átlagos profitvárakozást mért a Bloomberg.

A júniussal zárult három hónap során a Lukoil kőolajtermelése 4,7 százalékkal, napi 1,99 millió hordóra emelkedett. Az exportra szánt kőolaj ára 50 százalékkal esett vissza, 58,41 dolláros hordónkénti árra.

A Goldman Sachs elemzői szerint az északi sarkköri kitermelés felfutásából profitált legtöbbet a társaság, amely pozitív kitermelési kilátásokkal rendelkezik. A negyedév során az árbevétel 37 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintet, 20,1 milliárd dolláros értékkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK