A Microsoft Corp., a világ legnagyobb szoftverfejlesztője tárgyalásokat folytat a Skype Technologies SA-val arról, hogy 8,5 milliárd dollárért felvásárolná a céget - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokból. Az ügyletet akár már ma be is jelenthetik. A vételár tartalmazza az internetes telefonálási lehetőséget kínáló vállalat tartozásait is - a cégnek 775 millió dollár adóssága és 30 milliós folyószámla-hitele van.

A lehetőséget kommentáló szakértők kétkedéssel fogadták az akvizíció értelmét, mint egyikük mondta: a Skype arra való, hogy telefonhívásokat közvetítsen, emellett se közösségépítéssel, se üzenetküldéssel, se más olyan tevékenységgel nem foglalkozik, amiből pénzt lehetne csinálni. Ugyanakkor az elmúlt években inkább csak küszködött azzal, hogy az ingyenes telefonálás mellett fizetős szolgáltatásokat - például videokonferenciák szervezésének lehetőségét - értékesítsen ügyfeleinek.

A Microsoft azonban igyekszik behozni hátrányát versenytársaival, elsősorban a Google-lal szemben az internetes szolgáltatások terén. A cég online-divíziója 726 millió dollár veszteséggel zárta márciusban végződött negyedévét. A szoftveróriás messze lemaradva kullog a Google mögött az internetes keresésekhez kapcsolódó hirdetések értékesítésében, ezen még az e tárgyban a Yahoo-val kialakított együttműködése sem segített sokat.

A Skype-ot az internetgazdaság két veteránja, Niklas Zennstrom és Janus Friis alapította 2003-ban, majd 2005-ben 2,6 milliárd dollárért eladták az eBay online aukciós háznak. Az utóbbi cég később jelentős részesedéseket értékesített tovább a cégből befektetőknek. A Skype-nak 663 millió felhasználója van.