A milliárdos cégvezetők nem vásári majmok

Kenneth Feinberg egyelőre bizonytalan az állami segítséggel talpraállított cégek menedzser-fizetéseinek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban.
Novák Csaba, 2009. augusztus 24. hétfő, 18:10

Az állami tőkepótlásban részesített cégek vezetőinek javadalmazásáért felelős amerikai kormányzati hivatalnok egyelőre nem tudta megmondani, hogy a menedzser-fizetésekről mennyi információt tárnak majd a nyilvánosság elé. Afelől azonban nincs kétsége, hogy "komoly problémáról" van szó.

Mindeddig hét, a TARP-programban érintett vállalat - köztük a Citigroup Inc., az American International Group (AIG) Inc., a Bank of America Corp. és a General Motors Corp. - nyújtotta be 25 legjobban fizetett menedzserének javadalmazására szóló terveit az amerikai kormányzati szervhez, a dokumentumok jelenleg a "fizetések cézáraként" is emlegetett Feinberg asztalán elbírálásra várnak.

Az Egyesült Államok pénzügyi kormányzata vékony jégen sétál a személyes adatokkal kapcsolatos döntések meghozatalakor: a kabinet tájékoztatása szerint elsődleges szempontot jelent, hogy a nyilvánosságra kerülő adatokból - a Privacy Act rendelkezéseinek megfelelően - ne lehessen egyértelműen következtetni az érintett cégvezetők személyére.

A nyilvánosság ugyanakkor komoly nyomást gyakorol a kormányzati hivatalra. A Reuters a múlt hét közepén hivatalosan is kikérte az érintett hét vállalat vezetőinek javadalmazásáról szóló adatokat az információszabadságra hivatkozva, válasz azonban mindeddig nem érkezett.

Egy, a Feinbergnek eljuttatott névsorban is szereplő cégvezetők képviseletét ellátó New York-i ügyvéd a Reutersnek elmondta: van olyan ügyfele, aki évente 25 millió dollárt keres és most komolyan aggódik azért, hogy a neve esetleg az újságok címlapjára kerülhet. A jogász szerint emberekről van szó, nem pedig egy cirkuszi mutatványról.

Egy korábban a JP Morgannél dolgozó befektetési bankár szerint a túlzott nyilvánosság nyomán számos cégvezető azonnal visszavonulna az üzleti élettől, ami pedig érzékenyen érintheti a túlélésért küzdő vállalatokat, amelyek minden erejükkel azon dolgoznak, hogy visszafizessék az állami kölcsönöket.

HOZZÁSZÓLÁSOK