A mobilinternet húzza a Telenort

A mobilinternet és a nem hangalapú bevételek a harmadik negyedévben is javították a Telenor Magyarország eredményét az idei előző negyedévekhez képest, a társaság 41,7 milliárd forint bevétel mellett 15,7 milliárd forint kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA) ért el, alacsonyabbat az egy évvel korábbinál.
MTI-Eco, 2011. október 26. szerda, 09:42
Fotó: Napi.hu

A társaság közleménye szerint tavaly ugyanebben az időszakban a bevétele 42,4 milliárd forint volt, az EBITDA pedig 21 milliárd forint volt.

A cég az idén az első negyedévben 37,55 milliárd forint, a másodikban 39,636 milliárd forint bevételt ért el, míg az eredménye 13,1, illetve 14,2 milliárd forint volt.

A közlemény idézi Christopher Laskát, a cég vezérigazgatóját, aki elmondta, a harmadik negyedévében folytatódó előző negyedévi trend már tükrözi a hálózatmodernizációs program és az új szolgáltatásaik sikerét.

A Telenor elemzése alapján a harmadik negyedév árbevétele szabályozási és gazdasági tényezők - a hívásvégződtetési díjak csökkentése és a magyar háztartások alacsonyabb vásárlóereje - miatt csökkent az előző év megfelelő időszakával összehasonlítva. Ez a változás azonban a 2011 második negyedévi csökkenéshez képest javuló trendet mutat.

A szezonalitásból eredően az EBITDA értéke már kedvezőbb a 2011 korábbi negyedéveihez viszonyítva, de nem éri el még a 2010-es szintet, főként a távközlési különadó és a folyamatban lévő hálózatmodernizáció nyomán felmerült magasabb értékcsökkenési költségek miatt.

A társaságnak a harmadik negyedév végén 3,523 millió előfizetője volt, számuk 24 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban.

Az egy előfizetőre jutó átlagos havi díj 3.655 forint volt, szemben a tavalyi 3762 forinttal. Az idei korábbi negyedévekben ez az összeg 3279, valamint 3526 forint volt.

A harmadik negyedévben beruházásokra 2,15 milliárd forintot költött a Telenor, míg tavaly ilyenkor 1,6 milliárd forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK