Nem nyerték el a Szlovákiában vállalkozó német cégek bizalmát a Fico-kabinet elmúlt négy évben hozott gazdasági intézkedései - írta a pozsonyi Új Szó. A külföldi beruházóknak a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai lépések és a bíróságok katasztrofális munkatempója jelenti a legnagyobb gondot.

A Szlovák-Német Kereskedelmi és Iparkamara (SNOPK) 59 Szlovákiában működő, német tulajdonosi háttérrel rendelkező cég véleményét kérte ki a szlovákiai vállalkozói környezetről.

Minden második cégvezető szerint társaságuk számára a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai lépések jelentik a legnagyobb kockázatot. Továbbra is súlyos gondok vannak azonban a bíróságok munkájával is.

Ha egy cégnek nem fizetnek a beszállításokért és az elvégzett munkáért, vagy a már kifizetett áruhoz és szolgáltatáshoz nem jut hozzá, az ezzel kapcsolatban indított bírósági perek rendkívül sokáig húzódnak. A jogérvényesítés emiatt súlyosan sérül. Ugyanez a helyzet a munkajogi perekben is. Szintén rendkívül sokáig húzódnak, ráadásul 95 százalékukat az alkalmazottak nyerik meg, függetlenül az ügy hátterétől. A munkáltatók számára rendkívül nehéz a jogérvényesítés - nyilatkozta Juraj Vodicka, a SNOPK igazgatótanácsi tagja.

A Szlovákiában vállalkozó német cégek nem látják túl rózsásan a jövőt, a következő egy évben alig valamivel több, mint a harmaduk számít javulásra. Nagyjából ugyanennyien bíznak abban, hogy jövőre sikerül növelniük alkalmazottaik számát a cégek fele nem számít változásra, míg minden tizediknél elbocsátások várhatók.