A Glencore, amely a világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalata, az olaj kitermelését tekintve a tizedik, a gázkitermelés terén pedig a nyolcadik legnagyobb orosz vállalat fő hitelezője. A 2002-ben alapított RusszNyefty kétmilliárd dollárral tartozik a svájci cégcsoportnak.

Gucerijev a televíziós nyilatkozatban elmondta, hogy jelenleg az orosz versenyhatóság engedélyére várnak, és a Glencore követelésének eleget téve, a leányvállalatokat beolvasztják a RusszNyeftybe. Az orosz holding néhány leányvállalatában a Glencore-nak már van részesedése.

A Nyeftyisza 85, a RusszNyefty 167 kőolaj- és földgázmezővel rendelkezik, ezek összesen 825,7 millió tonna olajat rejtenek magukban.

Mihail Gucerijev, aki a Forbes magazin listája szerint Oroszország 33. leggazdagabb embere 2,4 milliárd dolláros vagyonával, egyebek között arról is beszélt, hogy a Russznyefty elhalaszthatja néhány magas költségű projektjének elindítását, ha az olajárak alacsonyak maradnak. "Minden beruházásunkat teljes egészében leállítottuk, kivéve a jelenlegi kitermelést támogató programokat" - mondta.

Mihail Gucerijev arra számít, hogy a RusszNyefty évente 18 millió tonna - naponta 360 ezer hordó - kőolajat hoz fel a földfelszínre, miután lezárult a vállalatok összeolvadása.