A szlovák bankokra határon túl is rástartoltak

A cseh vállalkozók rájöttek arra, hogyan kerüljék ki a cseh pénzintézetek méregdrága szolgáltatásait. A megoldás egyszerű: Szlovákiában nyitnak számlát - írja a Hospodárské Noviny cseh gazdasági napilap.
NAPI, 2010. szeptember 29. szerda, 14:20
Fotó:

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Szlovákiában ugyanis 60-szor (!) kisebb a szokványos külföldi pénzátutalások utáni díjtétel, mint a cseh bankokban, sőt egyes esetekben 400-szoros megtakarításról is beszélhetünk.

A cseh bankoknál a külföldi pénzmozgások utáni kezelési díj meghaladja a 100 koronát (körülbelül 1120 forint), nagyobb tranzakciók esetén pedig elérheti az 1500 koronát (16 800 forint), míg Szlovákiában néhány eurócent a díjtétel.

Ales Koukola, a Zdár Nad Sázavouban működő Kovo Koukola társaság tulajdonosa szerint annak köszönhetően, hogy Szlovákiában nyitott számlát, éves szinten csak 5 ezer cseh koronát kénytelen fizetni a banki illetékekért, a korábbi, Csehországban számlázott 330 ezer korona helyett.

A lap arra figyelmeztet, ha a cseh cégek tömegesen a szlovák bankokon keresztül bonyolítanák le pénzügyi átutalásaikat, akkor évi több milliárd cseh koronától esnének el a cseh pénzintézetek.

A cseh bankrendszer kényelmes, egyelőre semmi sem kényszeríti az ottani pénzintézeteket a kisebb díjtételek megállapítására.

Csak 2010 első felében 23,3 milliárd koronát (261 milliárd forint) tett zsebre a bankszektor a kezelési költségekből, ami 0,75 milliárd koronával több, mint tavaly.

Szlovákia, mint az eurózóna tagja viszont életbe léptette az EU-s normákat, azaz a hazai és a külföldi átutalások között nem lehet érdemi árkülönbség.

HOZZÁSZÓLÁSOK