A szlovákok bevásárolták magukat az osztrák gázközpontba

A szlovák gázipari rendszerirányító társaság, az Eustream bevásárolta magát az OMV irányítása alatt lévő osztrák CEGH gázközpontba. A a CEGH új tulajdonosi struktúrájában az Eustream 15 százalékos részesedéssel bír, az OMV tulajdonrésze 80-ról 65 százalékra csökken, a Wiener Börse pedig megtartja korábbi, 20 százalékos tulajdonhányadát - számol be a Der Standard.
portfolio.hu, 2012. szeptember 14. péntek, 13:29
Fotó: Napi.hu

Az OMV bejelentette, hogy a szlovák rendszerirányító társaság, az Eustream 15 százalékos részesedést szerzett a CEGH közép-európai gázpiaci platformban. Az OMV nem zárta ki, hogy további partnerek csatlakozzanak a CEGH-hez.

Az osztrák Baumgarten melletti gázközpontra épülő gázkereskedelmi központnak jó esélye van rá, hogy a térség meghatározó gázpiacterévé váljon. Korábban a Gazprom is érdeklődött a CEGH-ben történő beszállás iránt, azonban az Európai Uniós szabályozások következtében tavaly meghiúsult az orosz gázmamut részesedésszerzése.

Az Eustream a szlovák többségi állami tulajdonban lévő SPP társaság leányvállalat, Az SPP-ben tulajdonrésszel bír az E.ON és a GDF is. AZ OMV az Eustream belépésétől a CEGH likviditásának javulását várja.

HOZZÁSZÓLÁSOK