A várakozás felső szélén a Vodafone EBITDA-ja

A Vodafone Group Plc a március 31-ével zárult üzleti évében a korábban megvett részesedések értékének zuhanása miatt 13,53 milliárd font adózás előtti nettó veszteséget könyvelt el. A nettó veszteség ugyanezen okokból az Európában példa nélküli 16,2 milliárd fontra ugrott az egy évvel korábbi 9,9 milliárd fontról. A piac kisebb nettó veszteséget várt, de bizonytalan volt a leírás mértékét illetően.
Bana Péter, 2002. május 28. kedd, 08:38

A jó hír, hogy az EBITDA 44 százalékkal 10 milliárd fontra emelkedett, ami a legoptimistább elemzői várakozásoknak felel meg, és jóval meghaladja a pesszimisták 7 milliárdos becslését. Az egyszeri tételek és az amortizáció előtti profit 6,19 milliárd font volt. Amortizációra 13,5 milliárd fontot írtak le, a nettó adósságállomány a felére, 12 milliárd fontra csökkent. A világ legnagyobb mobilszolgáltatójának árbevétele év/év alapon 52 százalékkal, 22,84 milliárd fontra, üzemi nyeresége pedig 35 százalékkal, 7,04 milliárd fontra nőtt. Az árbevétel szinte pontosan megfelelt a 22,5 milliárd fontos piaci konszenzusnak, míg a nettó veszteség meghaladta a 15 milliárdos várakozást, igaz, a leírásra vonatkozóan az elemzők nehezen tudtak előrejelzést adni, miután a csoport félévkor már 4,75 milliárd fontot állított be mérlegébe ilyen címen. A társaság regisztrált előfizetőinek száma 22 százalékos bővülést követően átlépte a 101 millió főt.
A Vodafone részvényeinek árfolyama tegnap 7 százalékkal, 105 pennyre esett, amivel a csoport piaci értéke 71,3 milliárd fontra mérséklődött.
A Vodafone idén 10 százalékos előfizetői létszám növekedésre számít, és két számjegyű árbevétel növekedést vár.

HOZZÁSZÓLÁSOK