A szövetségi betétbiztosítási vállalat (FDIC) korábbi előrejelzése szerint 2010 és 2013 között az Egyesült Államok számára 60 milliárd dolláros költséget jelentett volna a bankcsődökből származó károk elhárítása. A magánszektor által támogatott biztosítási alap keddi közleménye szerint azonban egy évvel hosszabb periódusra, 2010 és 2014 között lesz elegendő ugyanez az összeg.

Az FDIC ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mexikói-öböli olajszivárgás és az európai adósságválság gazdasági következményei még növelhetik a várható költségeket.

Az ügynökség egyúttal meghosszabbította azt a - még a válságban elindított - betétgarancia-programját (Transaction Account Guarantee, TAG), amely célja, hogy megakadályozza, hogy a vállalkozások tömegesen vigyék át banki betétjeiket a kis bankoktól a nagyobb pénzintézetekhez. A betéteket 250 ezer dollárig garantáló programot hat hónappal hosszabbították meg.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerint a bankmentési programok mintegy 105 milliárd dollárral növelhetik az Egyesült Államok költségvetési hiányát. Ez az összeg 11,4 milliárddal kevesebb a februári várakozásnál.

Gazdaságunk továbbra is hihetetlenül nehéz helyzetben van - mondta Geithner, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kormány intézkedései hozzájárultak a pénzügyi rendszer stabilizálódásához és a növekedés beindulásához.