A vártnál több profitot termelt a Deutsche Bank

A Deutsche Bank a vártnál nagyobb profitot ért el a március végével zárult első negyedévben - derül ki a német pénzintézet csütörtökön közzétett adataiból.
Szepesi Anita, 2017. április 27. csütörtök, 15:25
Fotó: Reuters

A legnagyobb német kereskedelmi bank az elemzői várakozásokban jelzett 487 millió eurónál magasabb, 575 millió euró profitot ért el az idei üzleti év első negyedévében, ezzel jelentősen felülmúlta a tavalyi év azonos időszakában elért 236 millió euró nyereséget - írta az MTI.

A kedvező eredmények döntően a bank költségcsökkentő programjának köszönhetőek.

Az első negyedéves bevétel azonban éves összehasonlításban 9 százalékkal kevesebb, 7,3 milliárd euró lett, amit a vállalat részben a csökkenő hitelkamatokkal indokolt.

A bank 2018-ig 9000 munkahely megszüntetését tervezi, ebből 4000-et Németországban. A Deutsche Banknak jelenleg 99 700 munkavállalója van, ebből 44 600 Németországban dolgozik.

A bank egyebek között azért kényszerül költségcsökkentő intézkedésekre, mert jelentős bírságot kell fizetnie. A bankkal szemben az volt a vád, hogy a piacokat bedöntő jelzálog-fedezetű értékpapírok forgalmazása során a DB - más pénzintézetek mellett - alacsonyabbnak állította be azok tényleges, valójában azonban nagyon magas kockázatát. A Deutsche Banknak az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezsége alapján végül a 7,2 milliárd dollárból 3,1 milliárd dollár bírságot készpénzben kell kifizetnie. További 4,1 milliárd dollár a károsult fogyasztók kártérítésére megy el a következő öt évben.

HOZZÁSZÓLÁSOK