Addig csökkentik a bürokráciát, míg a duplájára nő

A legendás orosz bürokrácia csökkentésére szánta el magát Dmitrij Medvegyev államfő; az ezredforduló óta a hivatalnokok száma csaknem 50 százalékkal emelkedett, jelenleg 1,67 millióan vannak.
Barabás T. János, 2010. június 18. péntek, 13:23
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Dmitrij Medvegyev államfő orosz államfő utasította a kormányt: dolgozzák ki az államapparátus személyi állománya 20 százalékos csökkentésének tervét.

A hivatalnokok szinte osztódással szaporodtak 2000, a gazdaság fellendülésének kezdete óta, s számuk csaknem 50 százalékkal emelkedett tíz év alatt, jelenleg 1,67 millióan vannak.

A fogalmazás azonban nem teljesen egyértelmű, s a BarentsObserver szerint csak a közalkalmazottakra vonatkozik, akik a központi statisztikai hivatal szerint mindössze 800 ezren vannak, mert nem számítanak ide a fegyveres testületek, vagyis nem több mint 300 ezer, csak 160 ezer ember kerülne az utcára.

Borisz Grizlov, a duma elnöke úgy nyilatkozott, hogy ez 50 milliárd rubel (1,3 milliárd euró) megtakarítást jelente évente a költségvetésnek.

Jelena Panfilova, a Transparency International moszkvai irodavezetője szerint még egy 25 százalékos leépítés se veszélyeztetné a szolgáltatások minőségét.

Bár magát a döntést egyértelműen helyesnek tartja, végrehajtásával kapcsolatban komoly kétségei vannak.

Mint mondta: lehetséges, hogy a hivatalok csak a "holt lelkekről" lesznek kénytelenek lemondani - azokon a csak papíron létező alkalmazottakról, akiknek a fizetését a főnökök tették zsebre.

Az elnök még decemberben, korrupciós ügyek sorozata után rendelte el a belügyminisztérium 1,4 milliós állományának (ide tartozik a hevesen bírált rendőrség is) ötödével való csökkentését.

Az orosz hivatalnoki rend általános vélemény szerint a reformok egyik fő kerékkötője az aktatologatás és a korrupció hagyománya, s a külföldi befektetések egyik legkomolyabb akadályának tartják - gyakran ideológiai alapon.

Emiatt is javasolhatta az orosz elnök csütörtökön a közalkalmazotti törvény olyan módosítását, hogy ebben a kategóriában a nyugdíjkorhatárt szállítsák le a jelenlegi 65-ről 60 évre, az érintettek a munkaadóval való megállapodás alapján dolgozhatnának tovább maximum 5 évet.

Ezzel felgyorsítanák a régi gárda leváltását. Minden idők legfiatalabb orosz elnöke egyértelműen a fiatalítás híve.

Ezt igazolja az is, hogy az általa kinevezett kormányzók átlagéletkora 48 év, szemben a korábbi 63 évvel.

HOZZÁSZÓLÁSOK