Aggódnak a könyvvizsgálók, korlátoznák a korlátlan felelősséget

Az Európai Bizottság által kezdeményezetett felmérés szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a ENRON botrány miatt elbukott Arthur Andersen után 5 éven belül újabb "Big Four" cég szűnik meg valamilyen per következtében - hangzott el a Deloitte által szervezett sajtóbeszélgetésen.
Egerszalóki Tímea, 2006. november 14. kedd, 12:02
Fotó:

Az élvonalba tartozó könyvvizsgáló cégek bukásának - a piac nagyfokú koncentrációja miatt - beláthatatlan gazdasági következményei lennének, mivel a tőzsdén jegyzett cégek nem tudnák kivel elkészíttetni beszámolóikat. A második vonalbeli könyvvizsgáló cégek ugyanis annyira elmaradtak a versenyben, hogy nem tudnának belépni a nagyok piacára, a Big Four cégeknek pedig nincs akkora kapacitásuk, hogy rövidtávon átvegyék az elbukott cég ügyfeleit.

A könyvvizsgálókból ugyanis nagy hiány van a globális piacon, és a korlátlan felelősség terhe miatt sokan elhagyják a szakmát és inkább adótanácsadónak állnak. Ugyan az auditor kizárólag a cég beszámolójának egészéért felel, a részek vizsgálatáért már nem. Bár a munkáját szabványok alapján végzi, felelőssége korlátlan.

Ha a befektetők futnak a pénzük után, csőd esetén magától értetődő, hogy a könyvvizsgálót is hibáztatják.

HOZZÁSZÓLÁSOK