Alkatrészhiba miatt leállt a Subaru gyára

Alkatrészhiba miatt leállította a gyártást a globális termelésének 60 százalékát adó japán gyárában a Subaru Corp. autógyártó vállalat. A szervokormány-berendezés feltételezett hibája miatt a gyártás akár két hétig is szünetelhet - erősítette meg szerdán a hatodik legnagyobb japán autógyártó cég.
Domokos László, 2019. január 23. szerda, 11:17
Fotó: Shutterstock

A gyártás már január 16. óta szünetel, a leállásról elsőként az Asahi Shinbun lap számolt be szerdán. A gyártó nem közölte miért nem jelentette a problémát korábban.

A probléma a december vége és január 16. között gyártott Forester, Impreza, és XV modelleket érinti, de a többi modell gyártása is leállt, mert ugyanazon a gyártósoron készülnek. A Subaru amerikai üzemében nem állt le a gyártás.

A lap szerint a gyártás leállítása több mint tízezer autókiesést okozhat majd a vállalatnak. A leállás a lap beszámolója szerint már érezteti hatását a kereskedőkhöz érkező tételekben. A Nomura Securities befektetési tanácsadó cég szakértői szerint egy hét gyártási szünet 13,5 milliárd jen (123 millió dollár) üzemieredmény-kiesést okoz a vállalatnak - írta az MTI.

A mostani leállástól függetlenül is rossz idők járnak a Subarura, mivel visszahívások, valamint a minőségellenőrzési rendszerében feltárt hiányosságok miatt stagnáló eladások következtében novemberben negyedével csökkentette a folyó pénzügyi évre vonatkozó nyereség-előrejelzését.

A Subaru a japán üzem leállítása előtti napon jelentette be, hogy a folyó pénzügyi évben 650 ezer autót tervez gyártani Japánban és 1,03 milliót globálisan, egy százalékkal többet a tavalyinál. A Subaru az idén 1,08 millió autó értékesítését tervezi, ebből 700 ezret az Egyesült Államokban. A cég részvénye a hírre hét százalékkal is esett a tokiói tőzsdén, majd a részletek ismeretében kissé magához tért és 3,44 százalék veszteséggel fejezte be a kereskedést. A tokiói tőzsdeindex 0,14 százalék csökkenéssel zárt.

HOZZÁSZÓLÁSOK