A Novartis tisztviselői kedden jelentették be, hogy állatvédőkre gyanakszanak a támadássorozat mögött, amelynek részeként a héten Daniel Vasella vezérigazgató ausztriai, tiroli nyaralóját is felgyújtották. A történtek után Daniel Vasella ausztriai háza eladását tervezi.

A társaság első embere júliusban egy még hajmeresztőbb támadásnak is áldozata volt, ugyanis egy kis svájci falu temetőjéből eltűntek édesanyja hamvai, a helyszínen talált graffitik pedig a cég emberei szerint az állatvédő aktivisták lehetséges érintettségére utal.

A svájci rendőrség megerősítette a támadás tényét, a nyomozás tart, a hatóságoknak egyelőre nincs gyanúsítottjuk - számolt be a Wall Street Journal az ügyről. Az osztrák rendőrség is alátámasztotta, hogy Vasella házában hétfőn tűz ütött ki, ám azt is közölték, gyújtogatásra utaló nyomokat nem találtak. Ugyanakkor az egyik szomszéd nagy robajt hallott, majd ablakán kinézve észlelte a tüzet - hozta nyilvánosságra az osztrák rendőrség.

A Novartis bejelentése szerint ugyanakkor a nyomozók gyúlékony anyag nyomaira bukkantak a hétvégi háznál. Az egyik közismert állatvédő csoport, a Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC) hamarosan közleményben tudatta, hogy semmiféle kapcsolata sincs az incidensekkel.

A Novartis közlése szerint néhány hónapja tűz volt a cég bázeli főhadiszállásához közeli tenniszklubjában is, és a gyógyszergyár több svájci és németországi dolgozójának is betörték autójuk ablakait. Májusban néhány Novartis alkalmazott kezdetleges gyújtóbombaszerű berendezésekre bukkant otthonaikhoz közel parkoló autóik alatt - jelentette be a cég. Egyetlen szerkezet sem lépett működésbe, így senki sem sérült meg.

Az ezredforduló után radikális állatvédő aktivisták célkeresztjébe került a brit Huntingdon Life Sciences is, a gyógyszergyárat a szigetországban már régóta erősen kritizálták állatkísérletei miatt. A rendőrség kisebb jelentőségű akciókra derített fényt a a Huntingdon és egyéb cégek ellen.

Mindemellett hasonló támadások időről-időre, szinte rendszeresen előfordulnak a nagy gógyszergyárak ellen, elsősorban az Egyesült Államokban és Európában. James Christian, a Novartis globális biztonsági vezetője is az állati jogok védőit sejti az esetek mögött, elsősorban a helyszíneken hagyott beszédes jelmondatok, graffitik miatt.

Júliusban a "Halál Vasellára" szavakat pingálták ismeretlenek annak a svájci falunak a templomára, amelyben a cégvezető lakik. A háza mellett vezető úton pedig a "Vasella gyilkos. Figyelünk téged" feliratokra találtak - a vezérigazgató eközben osztrák nyaralójában pihent.

Valaki, vagy valakik a Vasella édesanyjának hamvait rejtő temető falán is átmásztak, hogy aztán kiássák és elvigyék a hamvakat tartalmazó urnát. A sírkőre a "Szakíts a HLS-sel most" üzenet került, ami a Novartis szerint egyértelműen a Huntingdon Life Sciences gyógyszergyárra utal.

A Novartis egyik szóvivője azonban azt mondta, a társaság már évek óta nincs üzleti kapcsolatban a nevezett céggel. A szóvivő szerint a Novartis az állatkísérletek csökkentése érdekében is erőteljes lépéseket tett, ami szám szerint több mint 25 százalékos mérséklődést jelent 2003 óta, miközben a kutatásra fordított kiadások megduplázódtak.

A Huntingdon szóvivője nem kommentálta a Novartist érő támadásokat, azt azonban szükségesnek tartotta közölni, hogy teljesen elutasítja a megfélemlítés és az erőszak megnyilvánulásait. A társaság 2001-ben mintegy 70 000 tesztet hajtott végre állatokon, amelyekben gyógyszerek, növényvédők és egyéb termékek hatásait és mellékhatásait tanulmányozta; a szóvivő szerint azóta ez a szám "valószínűleg lejjebb ment".

A Huntingdonnak már 1997-ben meggyűlt a baja a radikális állatvédőkkel, amidőn egy tévéstáb titkos felvételt rögzített laboratóriumában, amelyen az egyik alkalmazott egy beagle fajtájú kutyával az állatbarátok felháborodását kiváltó módón bánt. A vállalat hevesen tiltakozott és egyedi esetként beszélt az ügyről, ám a közvélemény és a politika részéről is fokozódó nyomás nehezedett rá, és számos vevőjét elveszítette.

Idén is folytatódott a SHAC vesszőfutása, a rendőrség hét, zsarolással próbálkozó aktivistát fülelt le, akik a megfélemlítés részeként állítólag ál-levélbombákkal és fenyegető telefonokkal igyekeztek rávenni a társaságokat a Huntingdonnal való üzleti kapcsolataik felfüggesztésére.

A mintegy 1600 embert foglalkoztató társaság több évvel ezelőtt áttette székhelyét az Egyesült Államokba.