A pozsonyi Új Szó erős kétségeket fogalmazott meg a szlovák kormánynak a családi házak hőszigetelését támogató programjával kapcsolatban.

A közlekedési tárca tavaly ősszel jelezte, hogy idén az öregebb családi házak tulajdonosai legfeljebb 6500 eurós állami hozzájárulást igényelhetnek majd a házuk hőszigetelésére. Robert Fico kormányfő pedig bejelentette, hogy hivatalosan is beindítják a programot, az érdeklődők azonban csak március 16-ától nyújthatják be a kérvényeiket. Szeretnénk időt adni az embereknek, hogy az összes fontos igazolást beszerezhessék - nyilatkozta Fico. Az állam erre a célra 30 millió eurót különített el.

A kabinet legújabb intézkedése ugyan jól hangzik, de csak addig, amíg meg nem ismerkedünk a pontos feltételekkel. A támogatást a családi házak tulajdonosai igényelhetik, több mint 10 éves lakásra. A ház nagysága limitálva van: egyszintes családi ház esetében 150, a kétszintesnél 250 négyzetméter a felső határ.

Szigorú feltételeket szabtak

A támogatás valójában nem 6500 euró, hanem legfeljebb 30 százalék a hőszigetelés árából, maximálisan 5 ezer euró. Tehát ahhoz, hogy a kérvényező ezt megkapja, a szigetelés költsége nem lehet kevesebb 16 760 eurónál. Ehhez további 1000 euró hozzájárulás kapható, ha a végrehajtott hőszigeteléssel sikerül elérni egy megadott megtakarítást.

Az elérendő megtakarítás ugyanakkor nagyon szigorú, amit egyedül a hőszigeteléssel nem lehet elérni. Ahhoz csak egyéb technológiai eszközök beépítése segíthet. Ez lehet padlófűtés, szellőztető rendszer (rekuperációs rendszer), 5 kamrás műanyag ablakok vagy napelemes vízmelegítő alkalmazása. Ezek a pluszkiadások jóval meghaladják az ezer eurós hozzájárulást.

Új épületeknél számításba jöhetnek, de egy több évtizedes háznál ez nem reális, alkalmazásuk több tízezer euróba kerülne. Szóval felejtsék el az ezer eurót. További 500 eurót szerezhet a kérvényező a projektdokumentáció kidolgozására, és az energetikai tanúsítvány elkészítésére.

A családi házak hőszigetelése nem új dolog, már évek óta folyik, miközben a házakat a tulajdonosok általában saját kivitelezésben szigetelik. Akik ilyen módon csökkentették a fűtésük költségeit, és önmaguk végezték el a munkákat 2014-ben vagy korábban, projektdokumentáció és építési engedély nélkül, azok nem jogosultak egy centnyi támogatásra sem.

Papírhegyeket gyártani

Ha valaki most fontolgatja a hőszigetelést és a kormány hozzájárulásával szeretne élni, egy csomó tennivaló vár rá. Elsősorban egy tervező kell, aki kidolgozza a hőszigetelési projektet. Ehhez energia-megtakarítási költségszámítás is szükséges.

Csak ezután nyújthatja be kérelmét az építési engedély kiadására. Ezt követően egy kivitelező céget kell fogadni, amely ilyen munkákra engedéllyel rendelkezik, és minőségi szigetelőanyagot épít be.

Továbbá kell egy részletes költségvetés és az elvégzett munkák után energiatanúsítványt is be kell szerezni. Összesen mintegy 20 különböző dokumentumot, vagyis akár fél évig is eltarthat az intézés.

A hőszigetelés költségei így meghaladhatják a 18 ezer eurót (projektdokumentáció: 1000 euró, költségvetés kidolgozása: 100 euró, energia megtakarítás kiszámítása: 300 euró, kivitelezés: 16 760 euró, energiatanúsítvány: 300 euró). A rengeteg papírmunka és a több mint 18 ezer eurós kiadás miatt a kormány által meghirdetett támogatás így csak keveseknek jelent majd valós megoldást.