Atomot akar a Toshiba

Megvenné a francia Areva csoport nukleáris energiadisztribúciós és továbbító egységét a Toshiba.
NAPI, 2009. szeptember 4. péntek, 12:18

Az elektronikai óriás ötmilliárd dollárt meghaladó ajánlatot akar kínálni az Areva egységéért - hivatkozik egy az ügylethez közel álló forrására a Reuters. A Toshiba most a chip üzletág visszafogott eredményei miatt intenzívebben fókuszál az energiatermelésre, ezen belül pedig az atomenergiára.
Az ajánlattétellel kapcsolatos információk hatására 2,3 százalékkal estek a Toshiba részvényárfolyamai. A hírek szerint az Alstom and Schneider Electric is be fog szállni a versenybe és az Axa Private Equity is fontolgatja az ajánlattételt.
A hírügynökség magát megnevezni nem kívánó forrása szerint a Toshiba az ajánlattétel első, szeptember 18-i körébe tervezi a belépést. Az egyik forrás szerint az üzlet értéke 500 milliárd jen (5,4 milliárd dollár), míg egy másik forrás 700 milliárd jenre (7,56 milliárd dollár) becsli az ajánlatot.
A vállalat máig jelentős adósságot görget maga előtt az amerikai Westinghouse nukleáris vállalat 2006-os megvásárlásával. Terve az, hogy egy teljes körű nukleáris energiatermelő üzletágat tudjon kiépíteni a kazahsztáni uránium felhasználásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK