Csütörtökön önfeljelentést tett a Volkswagen a német Szövetségi Közlekedési Hivatalnál, mivel a 2016-os és 2017-es Porsche 911 az eddig megadottnál több üzemanyagot fogyaszt, és ezzel több szén-dioxidot is bocsát ki, mint amit az autógyártó korábban közzétett. A wolfsburgi konszern az amerikai hatóságokat (EPA, CARB) is tájékoztatni fogja a hibáról - olvasható a portálon.

Az ügynek akár komoly költségvonzata is lehet, mivel ha az autók fogyasztása több mint 10 százalékkal meghaladja a Porsche által megadott értéket, akkor a német jogszabályok szerint az ügyfelek kártérítést is kérhetnek, de akár arra is sor kerülhet, hogy a gyártónak vissza kell vásárolnia az autót. Ráadásul az adóhatóságok is követelhetnek kártérítést, mert a hibás adatok miatt az alacsonyabb fogyasztásúnak mondott autók után a tulajdonosok kevesebb adót is fizettek.

És ha ez nem lenne elég, az amerikai és a német hatóságok bírsággal is sújthatják a német autógyártót, Németországban akár autónként 5000 euró is lehet a bírság.