Autóvásárlási őrület indult

Egy hét alatt kimerült az amerikai roncsprémium keretösszege.
NAPI, 2009. július 31. péntek, 07:39
Fotó:

Pestiesen szólva nem sokat cicóztak az amerikai autósok, amikor lehetőséget kaptak arra, hogy öreg, sokat fogyasztó autóikat állami támogatással vadi új, gazdaságosabb járgányra cseréljék. A CNN Money információi szerint egy héttel azt követően, hogy meghirdették a roncsprémiumot, máris elfogyott annak egymilliárd dolláros keretösszege.

Az eredeti elképzelés szerint a kedvezményt november 1-jéig vagy a keret kimerüléséig lehet igénybe venni, de arra senki sem gondolt, hogy az utóbbi korlátot secpec elérik. Az akcióban részt vevő kereskedők boldogan jelentették, hogy értékesítő munkatársaik reggeltől estig robotolnak és naponta több autót adnak el, mint az elmúlt időszakban havonta.

A tervek szerint a támogatás 200 ezer autó eladását segíti, amire igencsak rászorul az amerikai autópiac, ugyanis júniusban annualizáltan 9,7 millióra esett az eladott autók száma, miközben néhány évvel ezelőtt még a 16 milliós csúcsot ostromolta. A törvényhozás és a kormány most azt számolgatja, honnan tudnának további pénzt leakasztani a roncsprémium folytatásához. Az első elképzelések szerint egyébként 4 milliárd dollárt szántak volna erre a célra.

HOZZÁSZÓLÁSOK